Sud će "vagati" između BiH i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Sud će "vagati" između BiH i Hrvatske

Viši sud u Šapcu bi, ukoliko i Bosna i Hercegovina bude uputila zahtjev Srbiji za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, čiji je on državljanin, mogao da zastane s procesom odlučivanja o zahtjevu Hrvatske, izjavio je u srijedu Tanjugu portparol tog suda Slobodan Velisavljević.
       
On je rekao da sud još nije zvanično obavješten o eventualnom podnošenju bh. molbe za izručenje Vučurevića toj državi i napomenuo da bi, ukoliko do toga dođe, sud mogao da sačeka s donošenjem odluke o hrvatskoj molbi, a potom odluči između dva zahtjeva, odnosno kome daje prednost.
       
Po njegovim riječima, spisi predmeta protiv Vučurovića još  se nalaze kod istražnog sudije koji i dalje prikuplja potrebnu dokumentaciju za odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj, koju će donijeti vanpretresno vijeće suda.
 
Vučurević se od 4. aprila nalazi u ekstradicionom pritvoru i čeka odluku Višeg suda u Šapcu o zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje, koja ga traži zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u Dubrovniku.
       
Tužilaštvo BiH u utorak je predložilo svom ministarstvu pravde da i ta država zatraži izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju, a njegov advokat Vladimir Božović je kazao da ne očekuje da u skorije vrijeme Viši sud u Šapcu odluči o zahtjevu Hrvatske.
       
Vučurević je tokom saslušanja, povodom zahtjeva Hrvatske, odbacio sve navode optužnice Županijskog tužilaštva u Dubrovniku iz 1993. godine.
       
On je 2003. povodom događaja u Dubrovniku već davao iskaz pred Haškim tribunalom, koji je zaključio da nema mjesta ni provođenju istrage, niti podizanju optužnice.
       
Odluku o ispunjenosti uslova za izručenje, naknadno će donijeti krivično vanpretresno vijeće suda. Na rješenje o eventualnoj dozvoli izručenja, Vučurović će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o molbi Hrvatske donijeće ministrica  pravde Srbije Snežana Malović.
       
Vučucrović je uhapšen, 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu  potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika od 1991. do 1995. godine. Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim satima odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana.   
   
Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni  Hercegovini zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, pa bi Hrvatskoj mogao da bude izručen u skladu s odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.
   
Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008.  godine optužnicu protiv Vučurevića  zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika od 1991. do 1995. godine.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak