Sud BiH: Provođenje Strategije integracije ušlo u posljednju fazu

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Provođenje Strategije integracije ušlo u posljednju fazu

Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH počelo je provoditi posljednju fazu Strategije integracije, koja predviđa da do kraja 2009. godine sudska vijeća budu sastavljena samo od sudija iz BiH.

"Već smo počeli da pravimo vijeća samo od domaćih sudija, jer pretpostavljamo da će ti pretresi trajati i nakon decembra ove godine", izjavila je porptaol Suda BiH Selma Hadžić za Balkansku istraživačku mrežu /BIRN/.

Na početku rada Suda BiH, 2005. godine, sudska vijeća su bila sastavljena od dva međunarodna i jednog domaćeg sudije, dok je od februara 2008. u vijećima bio po jedan međunarodni sudija.

Na početku suđenja Stojanu Perkoviću, koji je optužen za zločine počinjene na području Rogatice, pretres je otvorilo Sudsko vijeće koje čine predsjedavajuća Mira Smajlović i članovi Senadin Bektašević i Zoran Božić.

Prema izlaznoj strategiji, mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe u decembru 2009. godine.

Savjet ministara je početkom ove godine odbilo prijedlog zakona kojim se produžava mandat međunarodnom osoblju angažovanom na Sudu i pri Tužilaštvu BiH.

Ministarstvo pravde bi uskoro trebalo izaći s novim prijedlogom o kome će ministri glasati.

Ostanak međunarodnih sudija i nakon 2009. godine ključan je za nastavak rada Suda BiH prema brojnim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, uključujući predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, glavnog državnog tužioca Milorada Barašina i predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak