Sud BiH izriče presude Živkoviću i Tadiću

Radiosarajevo.ba
Sud BiH izriče presude Živkoviću i Tadiću


Nakon više od dvije godine suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će danas izreći prvostepenu presudu Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene 1992. u Čajniču.

Živković je optužen kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti i član Kriznog štaba općine Čajniče, a Tadić kao bivši pripadnik paravojne jedinice Plavi orlovi. Na teret im se stavljaju progon, hapšenje i ubistva najmanje 28 civila počinjena u Lovačkom domu na Mostini.

Tužilaštvo BiH smatra da je tokom suđenja iznijelo dovoljno dokaza kojima se može potvrditi odgovornost optuženih, dok Odbrana negira odgovornost svojih branjenika i traži od Sudskog vijeća da im izrekne oslobađajuću presudu.

Tokom suđenja ispitana su 64 svjedoka i dva vještaka.

Tadić i Živković su uhapšeni polovinom decembra 2009. godine. Tadić je pušten iz pritvora 6. februara, a Živković 5. aprila prošle godine. Zajedno sa Živkovićem i Tadićem optužen je i Milun Kornjača, bivši komandant paravojne jedinice Plavi orlovi, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja došlo do razdvajanja postupka.

Suđenje Živkoviću i Tadiću počelo je 10. januara 2011. godine. Iako je postupak protiv Kornjače odvojen, ipak je 47 svjedoka saslušano na zajedničkom suđenju, prenosi BIRN - Justice Report.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak