Sud BiH: Iznijete završne riječi odbrane Zijada Turkovića

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Iznijete završne riječi odbrane Zijada Turkovića

Danas je u Sudu BiH, analizom iskaza svjedoka-pokajnika, nastavljeno iznošenje završnih riječi odbrane prvooptuženog Zijada Turkovića u predmetu u kojem se uz Turkovića sudi još šestorici suoptuženih za organizirani kriminal, odnosno za više teških krivičnih djela.

Branitelj prvooptuženog, advokat Fahrija Karkin fokusirao se na iskaze svjedoka-pokajnika Isljama Kalendera i Emira Zekovića, komparirajući ih međusobno i sa iskazima ostalih svjedoka, te osporavajući njihov kredibilitet, javlja Fena

Detaljno je analizirao brojne segmente svjedočenja, koji se tiču inkriminacija iz optužnice, a kojima se grupa koju je, navodno, organizirao Turković tereti za svirepa ubistva Mithata Mekića, Marije Salas - Kortez, Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Emira Hadžića, šverc narkoticima, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pokušaj ubistva Mensura Aljičevića i Dragana Perišića, ispaljenje zolje na kuću Anesa Kurbegovića, iznude od vlasnika fabrike "Ključ", te pranje novca.

Osporio je istinitost spomenutih svjedočenja,  ukazujući na brojne razlike u iskazima datim tokom istrage i na glavnom pretresu, navodeći kako svjedok Kalender, da bi prikrio vlastitu odgovornost, u cijelu "priču" uvlači njegovog branjenika, ostajući pri tezi da bi mu se trebao opozvati imunitet, te protiv njega (Kalendera)  otvoriti krivični postupak.

U vezi s tim, advokat Karkin predložio je da se njegovom iskazu ne vjeruje, navodeći da je lažan  te da se ne uklapa ni u jedan od ponuđenih dokaza.

Podsjetio je na hronologiju formiranja samog predmeta, počev od prvog iskaza koji je u Četvrtoj policijskoj upravi dao Emir Zeković u vezi s dinamikom dešavanja koja su prethodila pljački 2,5 miliona KM, a koji je, kako Karkin navodi, Zeković dao zbog straha od svog zeta Kalendera, namjeravajući tako zaštiti sebe i svoju sestru.          

Karkin, istovremeno, smatra da Kalender "izmišlja da bi predmetu dao težinu, a sebe izmakao", podsjećajući na spornu prošlost ovog svjedoka, za koga je kazao da je deportovan iz Njemačke, te da se već 2005. godine nalazi u pritvoru i da mu je u više navrata pred različitim sudovima u BiH suđeno zbog nezakonitog prometa narkotika ("presuđeno ukupno 11,5 godina"). 

Advokat prvooptuženog, nakon analize, zaključuje da verzije iskaza koje je ponudio Kalender ne odgovaraju istini, ustvrdivši da optužba njima pristupa selektivno - da prati pogrešan trag te da, bez odgovarajuće analize, poklanja vjeru onome što govori svjedok-pokajnik.

U cjelodnevnom pledoajeu Karkin se osvrnuo i na okolnosti koje se tiču kupovine određenog broja nekretnina, te događaja i materijalnih dokaza u vezi s inkriminacijama koje se optužnicom stavljaju na teret njegovom branjeniku. 

Karkin je u srijedu, prvog dana iznošenja završnih riječi, kazao kako odbrana Zijada Turkovića smatra da bi mu usljed nedostatka dokaza, trebalo izreći oslobađajuću presudu, navodeći da Tužiteljstvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo njegovu krivnju.

Tužiteljstvo BiH je u završnoj riječi 16. augusta zatražilo maksimalne kazne zatvora od po 45 godina za Zijada Turkovića i Milenka Lakića.

Za ostale optužene u ovom predmetu, Tužiteljstvo BiH je zatražilo izricanje kazni primjerenih počinjenim krivičnim djelima.

Optužnicom, koju je Sud BiH potvrdio 16. juna 2011. godine, prvooptuženi Zijad Turković se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, iznuda, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Suoptuženici u ovom predmetu su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović, koji se, također, terete za organizirani kriminal u vezi sa viđe teških krivičnih djela.

Advokat Karkin će, kako je najavljeno, iznošenje završnih riječi nastaviti sutra, kada će nastaviti analizu subjektivnih i objektivnih dokaza, odnosno iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak