Sud BiH: Elektroprivreda treba Tuzli platiti 7 miliona

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Elektroprivreda treba Tuzli platiti 7 miliona

Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli Elektroprivreda BiH (EPBiH) dužna je Tuzlanskom kantonu isplatiti sedam miliona i 105 hiljada KM kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla  od 2002. do 2006.

EPBiH je dužan isplatiti i zateznu kamatu, pa će ukupan iznos koji treba platiti TK biti veći od deset miliona KM. Taj dug EPBiH dužan je isplatiti u roku od mjesec dana. 

„JP Elektroprivreda BiH razmatra raspoloživa pravna sredstava za zaštitu prava i interesa u ovom procesu. Razmatranje se vrši u zakonski predviđenom roku“, rečeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH 

Presuda je iznesena zbog duga koji se stvorio nakon što Elektroprivreda nije priznala odluku Vlade TK o visini naknade za zagađenje zraka.

Navedena odluka se počela primjenjivati od 1. januara 2002, no, nakon februara 2012. i uplate dijela naknade (151.450 KM) od strane tuzlanske Termoelektrane, odluka je osporena. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice potom je, još 9. juna 2006, podnijelo tužbu protiv JP “Elektroprivreda BiH”.

Prvostepena (nepravomoćna) presuda Općinskog suda u Tuzli objavljena je 3. jula 2009. i također je obavezala Elektroprivredu BiH da na ime duga po osnovu naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata za 2002-2006. isplati ukupan iznos od 7.105.110,56 KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak