Sud BiH: Dervišević, Sefer i Bonić krivi za terorizam

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Dervišević, Sefer i Bonić krivi za terorizam

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu izreklo je danas presudu prema kojoj su Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić krivi za terorizam. Derviševiću je izrečena kazna od šest godina zatvora, Seferu pet godina i šest mjeseci a Boniću pet godina, saopćeno je iz Suda BiH.

Sefer je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Od njega su oduzeti predmeti korišćeni u izvršenju krivičnog djela. 

Optuženi Zijad Dervišević proglašen je krivim da je početkom aprila 2011. godine podstrekao Amela Sefera na teroristički čin postavljanja eksplozivne naprave pod vozilo zastupnika u Skupštini Zeničko-Dobojskog kantona.

Amel Sefer i Saša Bonić proglašeni su krivim da su počinili teroristički čin napadom na fizički integritet osoba, a sve s ciljem ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih i društvenih struktura FBiH i BiH uticajem na formiranje organa vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora. 

Dervišević, Sefer i Bonić povezuju se sa planiranjem atentata na HDZ-ovog poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ivu Tadića. U aprilu 2011. godine na parkingu u Zenici je došlo do eksplozije na automobilu u Tadićevom vlasništvu. U automobilu su se u trenutku eksplozije nalazila dva poslanika HDZ-a u Skuštini Zeničko-dobojskog kantona, Tadić i Pero Mamić i njihovi životi bili su teško ugroženi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak