Stvoreni normalni uvjeti za rad: Zasjedalo Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba

Vijeće ministara BiH je danas u punom kvorumu održalo 54. sjednicu u Sarajevu i nakon analize sigurnosne situacija u Bosni i Hercegovini zaključilo da su stvoreni normalni uvjeti za rad Vijeća ministara BiH, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara.

Vijeće ministara izrazilo je spremnost da, u skladu sa svojim nadležnostima, te imajući u vidu iskazano nezadovoljstvo građana, poduzima adekvatne mjere i sigurnosti.

Nakon donošenja ovih zaključaka, Vijeće ministara održalo je i redovnu 55. sjednicu, na kojoj su razmatrana pitanja EU integracija u vezi s rokovima  pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali i materijali koji zbog važnosti za građane u BiH ne trpe odlaganja.

Pored ostalih tačaka koje su razmatrane, Vijeće ministara donijelo je i odluku o povlačenju četvrte tranše standby aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i ovlastilo Ministarstvo financija i trezora da izda promissory-notu u u iznosu od 76.357.421,37 KM. Od ovih sredstava, dvije trećine alocirano je za proračun Federacije BiH i jedna trećina za proračun Republike Srpske, navodi se u saopćenju.

Na sjednici Vijeća ministara konstatovano je da je sigurosna situacija zadovoljavajuća, poručio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija po završetku sjednice.

"Razmatrali smo izvještaje Komisije za sigurnost, koja je imala neki dan sastanak u Mostaru. Na Vijeću ministara je usvojen izvještaj sa tih prethodnih sastanaka. Konstatovano je da su agencije na državnom nivou, u okviru svojih nadležnosti, zaključile da one preuzimaju odgovornost za nesmetano ne samo funkcionisanje institucija, nego i zaštitu ljudi", rekao je Lagumdžija.

Direktora federalne Uprave policije, kao i komesar sarajevskog kantona, dali su garancije u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

"Sa sigurnosne tačke, nema nikakvih razloga za strah. Bile su različite diskusije o tome, ne ulazeći u karakter samih protesta građana. Vijeće ministara zaključilo je i da u okviru svojih nadležnosti, uvažavajući činjenicu da su građani imali opravdane razloge za nezadovoljstvo, treba da uvaži ono što su opravdani zahtjevi građana i da učini sve što može, da se prevazilaze problemi koji su u nadležnosti VM", istakao je Lagumdžija, javlja Agencija Anadolija.

Sve institucije i vlasti na svim nivoima treba da uvaže činjenicu da su građani vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali svoje nezadovoljstvo, rekao je Lagumdžija naglasivši da to treba prihvatiti. Na sjednici je bilo govora i o zakonu o jedinstvenom matičnom broju, ali kako je kazao Legumdžija, on nije bio na dnevnom redu.

"Taj zakon nije bio na dnevnom redu, jer za VM treba pripremiti zakon. Mi sada u parlamentarnoj proceduri imamo dva zakona i nema nikakvog razloga da se parlament ne izjasni o tim zakonima. Vijeće ministara će s pažnjom pratiti ono što parlamentarci rade i mi ćemo se u okviru svojih nadležnosti u tako nešto uključiti", poručio je Lagumdžija.

Po završetku sjednice, ministri sigurnosti Fahrudin Radončić i odbrane Zekerijah Osmić novinarima su potvrdili da su prisustvovali današnjoj sjednici, ali nisu željeli davati izjave, dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na službenom putu, te je jedini koji nije mogao prisustvovati sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak