Stražište: Skloniti spomenik ili brisati riječ 'genocid'

Radiosarajevo.ba
Stražište: Skloniti spomenik ili brisati riječ 'genocid'


Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević vodi intenzivne aktivnosti da bi se postiglo kompromisno rješenje za spomenik na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni, jer je u tekstu na spomeniku sporna riječ genocid, piše Fena.

Memišević je imao sastanak s načelnikom Općine Višegrad Slavišom Miškovićem. Dogovoreno je da i jedna i druga strana ulože maksimum napora da se prevaziđe problem u vezi sa spomen-obilježjem u mezarju Stražište. 

"Prema onom što sam čuo od načelnika Miškovića u skorije vrijeme oni neće posezati za izvršenjem sudske presude koja nalaže fizičko uklanjanje spomenika", kazao je agenciji Fena Memišević.

Memišević kaže da  je podršku iskazala Islamska zajednica, Rijaset i Vakufska direkcija kako  ne bi spomenik bio porušen, a da se o spornom tekstu dogovara i pregovara i dodaje da "konačno rješenje nije na pomolu, ali je dogovoreno da će to biti prevaziđeno, odnosno da će i jedna i druga strana napraviti određene ustupke".

Na današnjem sastanku u Vakufskoj direkciji, kaže Memišević, dogovoreno je da će Islamska zajednica biti samostalna na implementaciji i realizaciji ovog projekta i zaštiti podignutog spomen-obilježja. Iz ovog projekta bit će isključeno Udruženje "Ćuprija", koje je bilo suimplementator.

Vlasti Višegrada su u više navrata isticale da je na spomeniku sporna isključivo riječ "genocid".

"Srpska strana osporava riječ genocid. O tome smo otvorili diskusiju i ja sam se od petka do danas bavio i presudama koje su dobili ratni zločinci osuđeni u Haškom tribunalu i na Sudu BiH. Imamo takvih osam presuda i tri su u postupku. One su uglavnom za masovna ubistva, progon, istrebljenja, a u pravnoj terminologiji to se definiše kao zločin protiv čovječnosti. 

Ako bude došlo do zamjene te riječi to će ustvari biti ono što je u tim pravnim okvirima. A ako se u tom smislu nešto promijeni, za godinu-dvije, tri ili pet najmanji je problem mijenjati riječ", istakao je Memišević.

Za Bošnjake i bošnjačke žrtve mnogo je bitnije da spomen-obilježje ostane na svom mjestu i da ono na neki način bude simbol za početak izgradnje memorijalnog centra Stražište u Višegradu, rekao je Bilal Memišević.

Urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Ljiljana Ćiković naložila je uklanjanje spomenika ubijenim i nestalim Bošnjacima u Višegradu, a koji je prije devet mjeseci otkriven na gradskom mezarju Stražište.

Ovakva odluka donesena je nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a odbilo žalbu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad na rješenje kojim se traži da se ukloni  postavljeni spomenik žrtvama na mezarju "Stražište".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak