Strašno: Nezapamćen pomor ribe zabilježen na rijeci Blihi

2
Radiosarajevo.ba

Nezapamćen pomor ribe zabilježen je jučer, 21. jula, na rijeci Blihi, na donjem toku nizvodno od mosta u Pobriježju pa sve do ušća u rijeku Sanu.

Kako je za RTV Sana Sanski Most izjavio ribočuvar Teufik Hasanić - Tiče, pričinjene su ogromne štete na ribljem fondu.

Uginulo je na hiljade komada bijele ribe, najviše klena, plotice i lipljena.

Dirljiv performans u Holandiji: Izloženo 16.000 pari cipela za ubijenu djecu Gaze

Prema njegovim riječima, najvjerovatniji razlog pomora je onečišćenje, a razloge njegovog nastanka treba da utvrde općinska i kantonalna inspekcija koje su, kako se tvrdi, upoznate sa ovim slučajem.

Bliha je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja cijelim tokom teče na području općine Sanski Most. Rijeka Bliha je lijeva pritoka rijeke Sane. Izvire u mjestu Donji Lipnik, na 450 metara nadmorske visine.

Dužina toka je 23,9 kilometara. Na devetom kilometru njenog toka između Fajtovaca i Gornjeg Kamengrada nalazi se Blihin skok. Vodopad je visine više od 40 metara i širine oko 10 metara, a poznat je po svojoj ljepoti i predstavlja jedan od važnih turističkih potencijala općine Sanski Most, ali i Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak