Stranka za BiH: Smanjiti javnu potrošnju

Radiosarajevo.ba
Stranka za BiH: Smanjiti javnu potrošnju

Stranka za BiH smatra da je potrebno hitno ispuniti uslove da bi BiH dobila stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te povećati udio javnih investicija i smanjiti javne rashode radi ublažavanja teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu BiH Azra Hadžiahmetović danas je u Sarajevu na konferenciji za novinare najavila da će predstavnici ove stranke u parlamentima BiH i entiteta pokrenuti inicijative za donošenje novih i izmjenu postojećih zakona kojima bi se obezbijedilo da sistem plata prati ekonomsku situaciju u zemlji.

Prema njenim riječima, samo ukidanjem poslaničkog paušala i naknada za rad u komisijama u parlametu BiH godišnje bi se uštedilo 850.000 KM, a više reda u oblasti plata i naknada budžetskih korisnika u BiH postiglo bi se i uključivanjem svih institucija BiH u Zakon o platama, što sada nije slučaj.

Uštede su moguće i u Federaciji BiH, rekla je Hadžihametovićeva, a kao primjer navela je ograničavanje direktorskih plata na pet prosječnih u ovom entitetu, odnosno na 4.000 KM ili ograničavanje na članstvo jedne osobe samo u jednom upravnom odboru.

"Smatramo da se u cijelom ovom procesu mora obezbijediti poštovanje principa transparentnosti, hijerarhije, pravičnosti podnošenja tereta, očuvanja egzistencijalnog minimuma i posebne brige o ranjivim kategorijama stanovništva", istakla je Hadžiahmetovićeva.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Muharem Murselović podsjetio je da se u RS od januara primjenjuje odluka, prema kojoj, najviša plata iznosi 5.000 KM, dok su sve plate više od 2.000 KM umanjene za deset odsto.

"Poslanička plata u Narodnoj skupštini RS iznosi 3.500 KM i od januara je umanjena za deset odsto", rekao je Murselović i dodao da poslanici u Narodnoj skupštini RS nemaju prava ni na kava druga primanja za rad u najvišem zakonodavnom tijelu RS.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak