Strani operateri mogu ući na bh. željeznice

Radiosarajevo.ba
Strani operateri mogu ući na bh. željeznice

 

U Bosni i Hercegovini postoje zakonske pretpostavke da strani operateri uđu na bh. željeznice. Ukoliko ne dođe do reformi postojećih državnih operatera u BiH, postoji opasnost da i taj dio posla preuzmu strane kompanije, izjavio je danas na pres-konferenciji zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Velibor Peulić, komentirajući aktuelno stanje i dešavanja u entitetskim željeznicama i željezničkom transportu. 

On je istaknuo da je za definiranje pravaca razvoja željezničkog transporta neohodno pristupiti izradi strategije te preispitati aktivnosti i djelovanja menadžmenta u željeznicama, navodeći da postoje norme i standardi u vezi sa obavljanjem transporta i potrebnim brojem izvršilaca u svakoj željezničkoj kompaniji. 

Peulić je, također, kazao da je prije rata u BiH željeznicama prevoženo 30 miliona tona roba, međutim, danas je situacija takva da je 90 posto svih transportnih teretnih tokova usmjereno na drumski saobraćaj, što će dovesti do stvaranja "uskih grla" na tri granična prijelaza određena za prelazak roba ulaskom Hrvatske u EU. 

On je dodao, javila je agencija Fena, da će Vanjskotrgovinska komora BiH biti aktivni partner u pronalaženju olakšavajućih modela, uvođenjem pojednostavljenih metoda carinjenja roba i smanjenjem zadržavanja roba, kao i povećanjem konkurentnosti domaćih transportnih kompanija i njihovom većom uposlenošću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak