Stranački lideri ne razgovaraju o formiranju Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Stranački lideri ne razgovaraju o formiranju Vijeća ministara

"Formiranje Vijeća ministara BiH nije tema razgovora lidera šest vodećih bh. stranaka u talijanskom mjestu Cadenabbia i ne radi se o takvoj vrsti razgovora", izjavila je za Fenu Ivana Marić, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer, koja je organizirala kolokvij pod nazivom Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU.

"Stranački lideri razgovaraju, ali ne o formiranju Vijeća ministara BiH, nego uopćeno o približavanju stavova. Ovdje nisu ni došli da formiraju Vijeće ministara BiH", kazala je Marić.

Sva šestorica lidera (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH) su doputovala u Cadenabbiju i imali izlaganja u sklopu dva panela, u kojima su učestvovali i predstavnici Evropske unije.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling obratio se učesnicima na uvodnom izlaganju o ulozi parlamenta u reformskom procesu, čime je počeo ovaj skup.

Kolokvij u Cadenabbiji trajat će do 29. novembra, a prije njegovog početka očekivalo se da će ovaj događaj ujedno biti nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, gotovo 14 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

Organizatori su najavili da ova manifestacija ima za cilj da političkim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine "pruži mogućnost da pokušaju zajednički pronaći rješenja za probleme zemlje".

Osim lidera bh. stranaka, na kolokvij su pozvani i poslanici iz njemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta te vodeći predstavnici Evropske komisije.
 
Accademia Konrad Adenauer u mjestu Cadenabbia nalazi se u Villi La Collina, tradicionalnoj talijanskoj vili izgrađenoj 1895. godine, na jezeru Como. Vila je bila je ljetnikovac prvog njemačkog saveznog kancelara nakon II svjetskog rata Konrada Adenauera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak