Stranačke reakcije na potez Željka Komšića

Radiosarajevo.ba
Stranačke reakcije na potez Željka Komšića


Iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas se, vrlo je vjerovatno, neće oglasiti niti će za danas, 20. marta, zakazati pres-konferenciju na kojoj bi (oficijelno) pojasnili razloge zbog kojih je Željko Komšić napustio sve funkcije u stranci.

U međuvremenu, stigle su reakcije iz Stranke demokratske akcije (SDA), te iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Rano za analize

U SBB-u, prema riječima glasnogovornice stranke Edine Latif, sljedećeg su stava:

„Kada jedan aktuelni šef države napusti sve stranačke funkcije, u svakoj normalnoj zemlji u svijetu to je prvorazredan politički događaj. Ipak, SBB se nikada nije involvirao u unutarnje odnose drugih političkih projekata, pa tako neće ni u SDP.“

O razlozima Komšićeve ostavke, dodaje Latif, vrlo malo se zna u javnosti tako da je rano davati bilo kakve političke analize.

Iz SDA su kratko prokomentirali kako iz ove stranke smatraju da je ostavka potpredsjednika SDP-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na sve stranačke pozicije unutarnje pitanje SDP:

Hrvati čekaju pojašnjenje

„Vjerujemo da se ovakav razvoj događaja neće negativno odraziti na funkcioniranje i rad državnih institucija, prvenstveno Predsjedništva BiH koje je nadležno za kreiranje vanjske politike i Ministarstva vanjskih poslova zaduženog da tu politiku provodi.“

Hrvatske stranke još uvijek nisu raspoložene za ozbiljnije komentare. Kako nam je rekao Mišo Relota iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čeka se zvanično Komšićevo očitovanje, a slična stava su i u HDZ1990, te u Hrvatskoj stranci prava (HSP).



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak