Štrajk upozorenja medicinskih radnika

Radiosarajevo.ba
Štrajk upozorenja medicinskih radnika

Položaj ljekara i ostalih medicinskih radnika u Federaciji BiH je katastrofalan. Zbog toga ćemo sutra organizirati štrajk upozorenja koji će trajati jedan sat, izjavio je za Dnevni Avaz Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH, prenosi Fena.

Štrajk će početi 12. decembra u 12 sati i za to vrijeme bolnice i ambulante primat će samo hitne slučajeve.

"Želimo upozoriti javnost na činjenicu u kakvom smo položaju, ali i vladajuće strukture da nešto učine i da se hitno to riješi. U protivnom, može doći do generalnog štrajka te mnogih drugih neugodnosti koje Sindikat neće moći kontrolirati", naveo je Sarić.  

Naglasio je da je veliki broj ljekara napustio Federaciju BiH, upravo, zbog niskih plaća.

"Doktor opće prakse ima plaću  1.100 KM, a ljekar specijalista 1.400 KM. To je stvarno malo u odnosu na ljekare iz regiona. Školujemo doktore, ali oni neće ovdje da rade, odlaze van granica BiH", pojasnio je Sarić.  

Netosatnica utvrđena je Kolektivnim ugovorom 2007. godine. Tada je utvrđeno da će se povećanje netosatnice uskladiti s troškovima života.

"To je predviđeno i u Općem kolektivnom ugovoru. Već dva puta se povećava najniža satnica, ali mi smo izostavljeni. Znači, naša primanja nikada nisu povećana u odnosu na troškove života. Sada tražimo da se to izjednači", kaže Sarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak