Štrajk sindikata širom BiH

Radiosarajevo.ba
Štrajk sindikata širom BiH

Zbog Interventnoga zakona, 24 granska sindikata u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će od danas pa u idućih 15 dana svakodnevno organizirati opći štrajk upozorenja.

Sindikati smatraju da je Interventni zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama, međunarodnim konvencijama i zakonskim propisima i da se njime krše temeljna prava iz radnog odnosa. Žele upozoriti vlasti da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnika. Ukoliko njihov stav ne bude uvažen, najavljuju masovna okupljanja.

Članovi Unije neovisnih sindikata Federacije već su jutros pokazale da je radnicima strpljenje pri kraju. Članovi Sindikata Šuma Herceg-Bosne blokirali su na pola sata Bulevar u Mostaru kako bi upozorili na loš status djelatnika toga poduzeća. Uz njih su bili i drugi članovi Unije neovisnih sindikata, odnosno sindikalnih organizacija u zdravstvu, osnovnom i srednjem obrazovanju, vatrogastvu. Blokadom su još jednom istakli svoj zahtjev - povlačenje Interventnoga zakona.

U Sarajevu je, paljenjem rotacijskih svjetala na službenim vozilima pored kojih stoje policajci u odorama, svoj prosvjed iskazala i policija - sigurnost građana neće biti ugrožena, poručuju.

Od 10 do 12 sati usluge građanima ne pružaju općine, škole, fakulteti, pošte, domovi zdravlja ni bolnice, no hitne slučajeve, navode, neće odbiti.

U Zenici su Koordinacija Sindikata proračunskih korisnika te Sindikata uposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona zajedničkom konferencijom za novinare označili početak 15-dnevnog štrajka upozorenja. Ovi sindikati okupljaju oko 11.000 radnika koji će na ovaj način pokušati spriječiti donošenje Interventnoga zakona.

Članovi svih granskih sindikata na području Bosansko-podrinjskog kantona pridružili su se kolegama u ostalim krajevima BiH stupivši u generalni štrajk upozorenja. Kako je kazao predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Goražde Adem Fejzić, u skladu s uputstvima glavnih odbora granskih sindikata svoj rad na dva sata je obustavilo oko 4.000 članova sindikata u ovom kantonu.

Na području Unsko-sanskog kantona održan je dvosatni štrajk upozorenja. Policajci, ljekari, prosvjetni radnici i državni službenici protestuju zbog najave usvajanja Interventnog zakona u Parlamentu FBiH. Pripadnici MUP-a USK bili su na svojim radnim mjestima - međutim, rješavaju se isključivo hitni slučajevi, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Policije USK-a Mahmut Alagić. Ako bude usvojen Interventni zakon, prosječna primanja policajaca će iznositi oko 500 KM, dodao je on. Izdavanje ličnih dokumenata u narednih 15 dana od 10 do 12 sati vršit će samo jedan službenik CIPS-a, i to samo u slučaju hitnosti.
U krugu Kantonalne bolnice u Bihaću okupilo se blizu hiljadu radnika u zdravstvu. Još jednom su upozorili na višegodišnje probleme u ovoj oblasti, te nepostojanje kolektivnog ugovora, koji bi regulirao osnovna prava radnika. I prosvjetari su, uprkos godišnjem odmoru, bili na svojim radnim mjestima. Upozoravaju da plaću i dalje primaju protivno zakonu, jer koeficijeti za plaće nisu utvrđeni.

Sindikat uposlenih u zdravstvu Livanjskog kantona organizirao je dvosatni štrajk upozorenja kako bi ukazao na loš materijalni položaj djelatnika u zdravstvu. Članovi Sindikata izrazili su nezadovoljstvo primjenom Interventnog zakona o smanjenju plaća za 10% te smanjenju naknade za topli obrok za 50%. Sindikat ljekara, Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Sindikat pomoćnog osoblja štrajk je održao na radnim mjestima od 10 do 12 sati. Ovim štrajkom upozorenja uposleni u zdravstvu žele izvršiti pritisak na vlasti kako bi se iz parlamentarne procedure povukao Zakon o plaćana i naknadama kojim je predvođeno smanjenje plaća i drugih naknada.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak