Štrajk državnih službenika je neopravdan

Radiosarajevo.ba
Štrajk državnih službenika je neopravdan

Nihad Imamović, predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, pozvao je federalni Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH da još jednom procijeni koliko su njihov štrajk upozorenja i najava generalnog štrajka, ne samo opravdani nego i primjereni situaciji u FBiH.

I ne samo to, iz ovog udruženja su dvosatnim štrajkačima poručili kako je odluka Vlade FBiH o smanjenju plate državnim službenicima, odnosno smanjenje osnovice za obračun plata sa 330 KM na 315 KM, simbolična. Pored toga, a sagledavajući budžetski deficit, odluka je nedovoljna.

Upitna moralnost

„Samim tim se postavlja pitanje koliko su ti protesti moralni“, upitao je Imamović kroz upućeno saopštenje Udruženja, koje očekuje da Sindikat, prije nego što donese konačnu odluku o generalnom štrajku razmotri sve argumente za organizovanje istog.

Do tih argumenata, navodi se u saopštenju, najlakše je doći kroz odgovore na sljedeća pitanja:

- Koliko je nezaposlenih u FBiH?

- Koliko je prosječna plata zaposlenih u realnom sektoru u FBiH?

- Koliko je prosječna plata zaposlenih u federalnoj državnoj upravi veća od plate zaposlenih u realnom sektoru?

- Kolika je prosječna penzija u FBiH?

- Koliko je prosječna plata zaposlenih u federalnoj državnoj upravi veća od prosječne penzije u FBiH?

- Koliko je zaposlenih u institucijama FBiH u odnosu na stvarne potrebe tih institucija?

- Koliko se BDP iz budžeta izdvaja za isplatu plata državnih službenika?

„Nadamo se da će naši cijenjeni socijalni partneri shvatiti da je neophodno da, u ovim iznimno teškim trenucima, svi podnesu svoj dio tereta u procesu prevladavanja socijalne i ekonomske krize našeg društva“, poručeno je u saopštenju koje potpisuje Nihad Imamović.

Hitne izmjene

Iz Udruženja nadalje ocjenjuju kako je visina plaća u realnom sektoru u odnosu na državne službenike u ovom trenutku nesrazmjerna.

„Neophodno je uspostaviti realan odnos te nakon toga vezati usklađivanje budžetskih plata za rast ili smanjenje prosječne plate u realnom sektoru. Po našem mišljenju, to je jedino ekonomski i moralno opravdano rješenje. Ubijeđeni smo da bez rasterećenja privrede, poboljšanja opšte likvidnosti i stavljanja javne potrošnje u realne okvire ne možemo očekivati stabilizaciju budžeta, novo zapošljavanje i ekonomski razvoj. Prvi korak u tom pravcu sigurno treba biti prilagođavanje rashodovne strane budžeta realnim mogućnostima domaće privrede, te hitna izmjena kolektivnih ugovora“, zaključili su u Udruženju poslodavaca u FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak