Stopa nezaposlenosti u BiH 28 posto

Radiosarajevo.ba
Stopa nezaposlenosti u BiH 28 posto

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, trenutna stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iznosi 28 posto, dok je broj nezaposlenih osoba prema evidencijama zavoda i službi zapošljavanja 31. augusta iznosio 545.881, što govori o veoma teškom stanju na tržištu rada u BiH.

"Prognoze su nezahvalne. Tržište rada zavisi od ukupnog obima ekonomskih aktivnosti, a situacija u tom pogledu nije dobra i ne pogoduje otvaranju novih radnih mjesta", izjavio je Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Premda je BiH očuvala stabilnost nominalnih ekonomskih indikatora, to jest sačuvala je domaću valutu, fiksirala devizni kurs i politiku valutnog odbora, kao i nisku stopu inflacije, prema Pupićevom mišljenju ostaju negativna kretanja realnih ekonomskih indikatora koji pokazuju probleme u funkcionisanju ekonomije, pošto su i dalje visoki nezaposlenost i deficit trgovinskog i platnog bilansa. Očigledan je i pad direktnih stranih investicija, budžetski deficiti, nedovoljna stopa ekonomskog rasta...

Drastično smanjenje stranih investicija

Zbog globalne ekonomske krize smanjene su potražnja za radnom snagom i perspektive zapošljavanja u mnogim zemljama, pa tako i u BiH.

S obzirom na drastično smanjenje priliva stranih investicija u BiH u odnosu na region i prethodni period, te pad kreditnog rejtinga BiH, realno je očekivati da će posljedice krize na tržištu rada biti prisutne i u ovoj godini, navodi se u Planu.

Opšte stanje na tržištu rada u BiH i dalje je veoma teško. Tokom 2011. godine zabilježen je stalni rast učešća nezaposlenih koji su bili u radnom odnosu i korisnika prava na novčanu naknadu.

Evidentno je da postoji i strukturna neravnoteža na tržištu rada, koja se manifestuje kroz neusklađenost ponude i tražnje za radnom snagom u pogledu zanimanja, obrazovanja, kvalifikacija ili regionalnog rasporeda.

Najviše nezaposlenih među najmanje obrazovanima

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječan broj zaposlenih lica u prošloj godini iznosio je 691.548, od čega je 280.934 ili 40,6 posto žena. U odnosu na prosjek 2010. godine, broj ukupno zaposlenih u pravnim licima povećan je za 1,5 posto.

U prošloj godini zabilježen je rast nezaposlenosti na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH, iako je postojao pozitivan trend rasta novozaposlenih osoba sa evidencija na biroima zavoda i službi za zapošljavanje. Prosječan broj nezaposlenih osoba u prošloj godini iznosio je 529.690 i u odnosu na prosjek u 2010. godini povećan je za 11.850 ili 2,3 posto.

Od ukupnog broja osoba koja traže zaposlenje u prošloj godini bilo je 266.429 ili 50,3 posto žena. Što se tiče kvalifikacione strukture, najveće učešće u ukupnoj nezaposlenosti u 2011. godini činile su osobe sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 35,2 posto, zatim NKV radnici 30,6 posto, te radnici sa SSS 24,6 posto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak