Stigao nalog za uklanjanje spomenika u Višegradu

Radiosarajevo.ba
Stigao nalog za uklanjanje spomenika u Višegradu

Urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Liljana Ćiković donijela je rješenje kojim se nalaže Medžlisu Islamske zajednice Višegrad, posjedniku zemljišta zvano "Stražište" da uklone nedavno postavljeni spomenik smješten na toj parceli.
U Višegradu je 26. maja obilježena 20. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog grada i na mezarju Stražište ukopano 66 identificiranih Bošnjaka koji su 2010. ekshumirani iz jezera Perućac; tada je otkriveno i ovo spomen-obilježje žrtvama

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević potvrdio je za agenciju Fena da je rješenje jučer dostavljeno Medžlisu IZ-a Višegrad.  

„Zajedno ćemo s nosiocima aktivnosti, Udruženjem Ćuprija, konsultovati se i poduzeti pravne mjere u smislu zaštite spomenika i mezarja Stražište“, kazao je Memišević. „Iskoristit ćemo svaki mogući pravni lijek, sve što nam je na raspolaganju i vjerovatno će se u ovu problematiku uključiti i viši organi.“

U rješenju, kojim se nalaže uklanjanje spomenika, navodi se da je urbanističko-građevinski inspektor 7. juna izašao na lice mjesta i uvidom u službenu dokumentaciju je utvrdio da "za postavljanje spomenika nije pribavljena potrebna dokumentacija, a koja se odnosi na lokacijske uslove".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak