Stier: BiH treba novi plan i mora se vratiti na dnevni red EU

Radiosarajevo.ba
Stier: BiH treba novi plan i mora se vratiti na dnevni red EU

U Evropskom parlamentu i općenito u evropskim institucijama premalo se raspravlja o Bosni i Hercegovini u kontekstu daljnjeg proširenja EU. Dok Srbija ubire plodove dogovora s Kosovom, a Crna Gora otvara ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, BiH ne ostvaruje nikakav napredak i ostaje kao najveći izazov za regionalnu stabilnost. To se mora promijeniti, jer i BiH zaslužuje evropsku perspektivu.

Ovo je u intervjuu za Avaz, kako javlja Fena, izjavio poslanik Evropskog parlamenta Davor Ivo Stier (HDZ Hrvatska), koji je jučer u magazinu New Europe objavio autorski tekst u kojem traži veći angažman EU u BiH.

Prvi korak, smatra Stier, jeste vratiti BiH na dnevni red u EU. Pri tome, on pozdravlja napore Evropske komisije, ali dodaje da je potreban mnogo snažniji politički angažman Evropskog parlamenta i Vijeća, posebno najsnažnijih država članica. I na poslaničkoj grupi narodnjačkih partija (EPP) raspravljano je o BiH. 

Novi pristup, novi koncepti

„To je, zapravo, bio unutarnji sastanak Kluba na kojemu smo se pripremili za glasanje o rezoluciji o BiH sljedeće sedmice na Vanjskopolitičkom odboru EP-a. Dakle, nije bilo dužih rasprava, jer smo to već imali na odboru i u razgovoru s visokom predstavnicom Catherine Ashton. Tom prilikom naglašeno je da 2014. ne smije biti izgubljena godina za BiH i njen europski put“, kazao je Stier.

U autorskom tekstu za New Europe on se založio za novi pristup EU Bosni i Hercegovini. „U prvom redu to je bio poziv državama članicama EU da se usredotoče na situaciju u BiH i preuzmu vodstvo u definiranju politike koja bi mogla promicati evropske vrijednosti u ovoj državi.“

Kako je naglasio novi pristup podrazumijeva i nove koncepte, jer se BiH neće mnogo pomaknuti ako se ne započne tranzicija iz dejtonskog dvoentitetskog modela prema evropskom federativnom modelu. Po njegovim navodima u BiH još nisu riješena nacionalna pitanja, što koči demokratski razvoj i funkcioniranje institucija te se u tom kontekstu stalno sukobljavaju dva ekstremna i suprotstavljena koncepta, separatizam i centralizam, koji svaki na svoj način potkopavaju same temelje države BiH.

Federirati Federaciju

„Novi pristup trebao bi se graditi na postojećim federalnim iskustvima u Evropi, uvažavajući činjenicu da je BiH domovina trima različitim narodima. Pri tome smatram da bi EU trebala razraditi nove potporne mehanizme za takav proces europeizacije BiH u okviru pristupnih pregovora. Upravo zbog toga je potrebno staviti BiH na dnevni red Vijeća“, naglasio je Stier.

Također navodi da naglasak nije stavio na nacionalne programe Srba, Bošnjaka ili Hrvata, već na sukob između separatističkih i unitarističkih snaga, jer je to, zapravo, ključ problema i da zato govori o federalizmu kao principu koji može najbolje organizirati složenu državu kao što je BiH.

„Naravno, već imamo jedan entitet koji nosi naziv Federacija, ali koji je u biti izgubio svoj federalni karakter. Dakle, treba federirati Federaciju BiH kao prvi korak prema europeizaciji cijele BiH“, zaključio je Stier.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak