Štete u voćarstvu su ogromne

Radiosarajevo.ba
Štete u voćarstvu su ogromne

Šteta koju su voćari u Republici Spskoj pretrpjeli u ovoj godini iznosi 43 miliona maraka, prenosi Fena.

"Voćari i voćarstvo RS-a nalaze se na rubu ponora i na korak od napuštanja te proizvodnje", upozoravaju predstavnici entitetskog Udruženje voćara.  "Mraz je ove godine nanio najveću štetu je u istoriji voćarstva koja seže u zadnjih 50 godina", naglašavaju, uz očekivanje da će Vlada RS-a uvažiti njihove argumente i riješiti na pravi način pitanje naknade šteta dodatnim izdvajanjima iz budžeta.

U suprotnom, dodaju da je voćarstvu potpisana smrtna presuda s odgodom izvršenja do marta naredne godine, bez dodatnih mjera izvršne vlasti.
 
Udruženje voćara RS-a ističe i da je nezadovoljno pristupom Vlade RS u saniranju posljedica elementarnih nepogoda i predloženim mjerama, ukoliko voćari i štete od mraza koje je voćarstvo pretrpjelo ne budu zasebno tretirani.

Predložene mjere Vlade RS-a voćarima, kao i ostalim poljoprivrednicima, smatraju minimalnim i simboličnim te predlažu svoje konkretne poteze.

"Riječ je o fondu Ministarstva poljoprivrede namijenjenog podsticajima u voćarskoj proizvodnji za 2012. godinu. Voćari zbog mraza u 2012. neće povući ova sredstva kao ranijih godina, jer su investicije u voćarstvu u ovoj godini desetkovane, a rod je manji za više od 80 posto", naglašavaju iz Udruženje voćara.

Na taj način, prema procjeni Udruženja voćara RS-a Ministarstvu će ostati između 7.000.000 i 8.000.000 KM i taj iznos bi mogao biti raspodijeljen voćarima u skladu s procentom štete koju su pretrpjeli.

"Navedeni iznos novca, uz otpis duga za mineralno đubrivo, bio bi najminimalniji iznos naknade štete voćarima u 2012. i bio bi u visini manjoj od 20 posto od ukupne štete, ali bi pomogao da voćarska proizvodnja opstane", ukazuju voćari.

Štete koje su pretrpjeli popisala je nadležna komisija resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak