Štefan Fuele u Sarajevu: Lista otvorenih pitanja postaje sve duža

Radiosarajevo.ba

Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele kazao je danas novinarima uoči sastanka s bh. političkim liderima da će fokus sastanka biti pitanje "Sejdić-Finci".

“Danas sam došao da potvrdim kontinuirani angažman s Bosnom i Hercegovinom, kojoj pomažemo na njenom evropskom putu”, kazao je Fuele.

Naglasio je da će na sastanku s bh. liderima biti riječi o „otvorenim pitanjima čija je lista postala sve duža i duža.“

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da "nade uvijek ima samo manje nego na početku", javlja agencija Fena.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prije sastanka je izrazio želju da se što prije riješe potrebna pitanja. “Nemam namjeru da ovdje ostajem cijelu noć. Mislim da je to nepotrebno. Ako ima dogovora možemo se usuglasiti brzo.”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić nada se da će se na sjednici 21. januara usvojiti amandmani koji su u proceduri, a da se onda „kroz izborni zakon uvaži ono što Hrvati traže kao svoju zaštitu“. Martin Raguž, predsjednik Hrvatske demokratske stranke 1990(HDZ 1990), izrazio je nadu da se današnji sastanak neće koristiti u političke, odnosno stranačke svrhe.

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZBiH) Dragan Čović izrazio je želju da će se na današnjem sastanku s evropskim komesarom Fueleom naći rješenje u smislu presude "Sejdić-Finci". “Nisam preoptimističan i siguran sam da BiH ima svoj euroatlantski put jedino ako ćemo poštivati ova načela o kojima govorimo.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak