Statusna konferencija o Miralemu Maciću

Radiosarajevo.ba
Statusna konferencija o Miralemu Maciću

Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu "Miralem Macić" zakazana je za sutra, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je 10. augusta optužnicu koja Macića tereti za krivično djelo ratni zločin protiv  stanovništva. 

U optužnici se navodi da je optuženi Macić, kao pripadnik rezervnog sastava tadašnje CSB Mostar - SJB Konjic MUP-a RBiH, neutvrđenog datuma, u drugoj polovici maja 1992., u mjestu Bradina, lišio života dva civila srpske nacionalnosti. 

Kako se dalje navodi, optuženi Macić je u drugoj polovini juna 1992.  zajedno s drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB Konjic boravio u mjestu Sitnik, općina Konjic i pri tome lišio života slabopokretnog starca srpske nacionalnosti. 

U optužnici se navodi da je Macić 27. maja 1992.  nakon zarobljavanja većeg broja civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina, civilima nanosio snažne tjelesne i duševne boli. 

Macić je 18. septembra 1992. u naselju Varda, općina Konjic, fizički zlostavljao jednu osobu nanijevši joj snažan tjelesni i duševni bol i tom prilikom mu oduzeo i putničko vozilo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak