Status kandidata za BiH u najboljem slučaju 2014.

Radiosarajevo.ba
Status kandidata za BiH u najboljem slučaju 2014.

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen izjavio je da bi u najpovoljnijem slučaju BiH mogla do kraja ove godine da aplicira za članstvo u EU, dok bi početkom 2014. mogla da očekuje status kandidata.

Sorensen je, učestvujući na tribini Centra za strateške studije u Washingtonu, rekao da su to rokovi koji bi mogli da se postignu u idealnoj situaciji, ali je naglasio da je pred BiH mnoštvo reformi - od ustavnih do reforme pravosuđa. On je izrazio nadu da će BiH postati funkcionalna država u narednom periodu, istakavši da EU nije zaboravila tu zemlju.

"Postoji napredak u BiH, ali je neophodno izvršiti promjenu Ustava da bi to postala funkcionalna država", ocijenio je šef delegacije EU.

Visoki evropski zvaničnik je rekao i da bi, nakon što Hrvatska sljedeće godine postane članica EU, trebalo očekivati pauzu od šest do osam godina dok sljedeća država ne bude ušla u Uniju.

Na pitanje učesnika tribine kako će političke promjene u Srbiji uticati na situaciju u BiH, Sorensen je odgovorio da je još suviše rano da se da ocjena.

"Proces pomirenja je integralni dio procesa uključenja u Evropsku uniju, kao što je potrebno da postoje i dobrosusjedski odnosi", odgovorio je Sorensen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak