Stanovnici BiH sve više pate od malignih oboljenja: Ugalj je donio prosperitet, ali koja je cijena?

4
Radiosarajevo.ba
Stanovnici BiH sve više pate od malignih oboljenja: Ugalj je donio prosperitet, ali koja je cijena?

"Ovdje u Zenici smo svi bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni."

To su bile riječi aktiviste kojeg sam sreo na svom prvom putovanju u Bosnu 2019. godine. Dvije godine kasnije preminuo je od raka pluća. Tada je i uglavnom zašto, počeo ovaj projekat, kaže Matteo Trevisan, novinar Politico.

Zenica, grad od oko 100.000 stanovnika 70-ak kilometara sjeverno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni. Glavni izvor zagađenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, je ogromna čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Fabrika, koja je velika skoro kao i sam grad, proizvodi energiju sagorevanjem uglja.

Mali rječnik žargona generacije Alfa - znate li šta znači akronim AITR?

Ova situacija izaziva zabrinutost stanovnika grada i okoline za svoje zdravlje i budućnost.

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog centra Zenice, kaže da se u to područje doselila nakon što se udala, prije više od četiri decenije. "U to vrijeme u fabrici je radilo mnogo ljudi, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak." I njoj je 2021. godina, dijagnosticiran rak želuca.

Izet Barčić, iz sela Bukinje kod Tuzle. Živi sa suprugom nekoliko stotina metara od termoelektrane. "Operirali su četiri puta i izvadili mi pluća. Ova fabrika nas sve ubija i nadam se da ću jednog dana moći napustiti ovo mjesto."

Oglasila se Aldina Bajić nakon napada muža: 'Bio je ljubomoran kad me neko označi na objavi'

Isti problemi postoje i u Tuzli, gdje obližnja termoelektrana uzrokuje probleme. Kemal Kudozović u svom domu u selu Bukinje, udaljenom svega nekoliko stotina metara od termoelektrane u Tuzli pati od respiratornih problema, a supruga mu je nedavno umrla od raka. "Ne sumnjam da je, ako sam bolestan, a moja žena mrtva, kriva samo termoelektrana."

U reportaži Politica, navodi se i da nema službenih studija o korelaciji između aktivnosti fabrike i javnog zdravlja. Studija koju je sponzorirao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih utjecaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i deponija.

Fabriku u Zenici je 2004. godine kupio indijski gigant čelika ArcelorMittal, ali ugovori između kompanije i vlade BiH nisu javni.

Ovo nije priča samo o Zenici, pa čak ni o Bosni, već i širem centralnom Balkanu, gdje se nebrojeni gradovi i mjesta suočavaju sa jako zagađenim zrakom uzrokovanim zastarjelim industrijama uglja i elektranama, otvorenim rudnicima lignita i deponijama pepela. 

Prema izvještaju Human Rights Watcha, Bosna je na petom mjestu po broju smrtnih slučajeva od zagađenja zraka u svijetu. Koncentracije zagađujućih materija u regionu - u kojem se nalazi sedam od 10 najzagađujućih termoelektrana na ugalj u Evropi - su pet puta veće od granica koje je postavila EU, utvrdio je Program UN za životnu sredinu .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak