Stanje u BiH: Letargija zaustavlja promjene, građani su pasivni

Radiosarajevo.ba
Stanje u BiH: Letargija zaustavlja promjene, građani su pasivni

Ujedinjeni narodi (UN) predviđaju nove sukobe u Bosni i Hercegovini – informacija je o kojoj su jučer pisali brojni lokalni mediji. Riječ je bila o prezentovanim rezultatima istraživanja UN-a 'Analiza konflikta', pripremljenog za ambasadore iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i datiranog na 8. oktobar ove godine.

Prema dokumentu o istraživanju kojeg je, cjelokupnog, objavio portal Media.ba (i koja se može preuzeti na ovom LINKU), riječ je bila o anketi koja se provela na 805 građana ove zemlje, u toku maja i juna ove godine. Dokument ne navodi specifično da će biti novog rata u zemlji, ali anketiranih 35,7 posto građana smatra da bi u zemlji moglo biti nekog nasilja: Izvještaj navodi da su to kriminalne radnje, nasilni protesti, odvojeni etnički incidenti,veći etnički konflikti i sl.

Treba dodati da dvije trećine ispitanika ne očekuju oružane sukobe u zemlji i Balkanu u narednih pola decenije... No, 58,8 posto Bošnjaka misli da se BiH ne može 'razdvojiti' mirnim putem, istog mišljenja je i 55 posto ispitanih Hrvata te 44,7 posto ispitanih Srba.

Zanimljivo je i da skoro polovina ispitanika (42,7%) vjeruje svojim vjerskim vođama te da samo jedan od deset anketiranih vjeruje političarima. Također, 34,5 posto želi napustiti zemlju, 31,1 posto je spremno na demonstracije, 6,6 posto spremno je i na nasilje...

Istovremeno, kada bi došlo do novog sukoba, 54,4 posto Bošnjaka, 45 posto Hrvata i 30,6 posto ispitanih Srba misli da bi se do rješenja moglo doći mirnim putem. Ipak, 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i 1,5 posto ispitanih Srba 'uzelo bi oružje', dok 28,4 posto Bošnjaka, 40,1 posto Hrvata i čak 64,9 posto Srba ne bi 'učinilo apsolutno ništa'.

Prema tom istraživanju, većina upitanih (50,2%) kazala je kako proteklu godinu opisuje u negativnom smislu, kao i da 39,6 posto ispitanika smatra da im je ove godine gore nego prošle; čak 33,1 ispitanik smatra da će biti još gore sljedeće godine.

Zatim slijedi kako 72,4 posto anketiranih bh. građana cijeni da je korupcija najveći problem ove države. Slijede ekonomija i politika; 39,7 posto vjeruje i da je došlo do pomirenja u zemlji, a 73 posto njih želi živjeti u zajednici u kojoj dominira njihova etnička grupa.

Izvještaj završava riječima kako letargija zaustavlja promjene, kako su građani pasivni, sve dok nisu ugroženi – većina, ipak, smatra da je njihova etnička grupa ugrožena – imaju pogrešnu percepciju međunarodnih aktivnosti, prisutna je kriza identita u svim slojevima društva (ne postoji reforma koja to može popraviti), a budućnost je nesigurna i nepredvediva...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak