Stanje se normalizira u sarajevskim prigradskim naseljima

Radiosarajevo.ba
Stanje se normalizira u sarajevskim prigradskim naseljima
Poplava u Doglodima (Foto: V. Hasanbegović, radiosarajevo.ba)

Prema informacijama iz Kantonalne civilne zaštite stanje u poplavljenim sarajevskim prigradskim naseljima u petak je stabilno. Voda se, nakon prestanka kiša, počela povlačiti, a ekipe civilne zaštite i dalje su na terenu i pomažu građanima.

Pomoć mještanima u čišćenju

„Ljudi normalno izlaze iz kuća. Većina je počela čistiti unutrašnjost svojih domova. Ekipe s pumpama su na terenu i pomažu građanima. Također i građevinske mašine rade na terenu i prokopavaju kanale kako bi voda brže otjecala iz poplavljenih područja“, kaže za naš portal Mira Boras iz opštinskog štaba Civilnog zaštite na Ilidži.

Prema informacijama koje smo dobili od mještana Dogloda, voda se uglavnom povlači ali je i dalje veliki dio kuća poplavljen jer je pristupni put blokirao oticanje vode. Ono što zabrinjava mještane jeste da je došlo do pucanja odvodnih cijevi ili septičke jame u jednom dijelu Dogloda, zbog čega u jednom dijelu naselju uz vodu koja otiče plutaju i fekalije.

Iz Civilne zaštite na Ilidži potvrđuju da su upoznati s ovim problemom iako to nije u njihovoj nadležnosti nego u nadležnosti Vodovoda i kanalizacija, o čemu su obaviješteni i već poduzimaju potrebne mjere na terenu.

Na terenu Bojnika voda se, prema informacijama iz Kantonalne uprave CZ, potpuno povukla tako da je pristup kućama slobodan. U Uglješićima kod Vogošće usljed obilnih padavina aktivirano je klizište, a općinske službe su s ekipama Civilne zaštite na terenu i saniraju problem.

Klizište u Vogošći

Nivo vode se na terenu Kantona Sarajevo uglavnom se povukao tokom protekle noći, premda je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda na mjernoj stanici Reljevo ujutro nivo za 20 cm veći od dozvoljenog.

Tokom sedmice poplave su najviše pogodile sarajevska prigradska naselja Osjek, Doglodi, Stup i Bojnik. Mještani većeg dijela Osjeka bili su tokom dva dana blokirani u svojim domovima nakon što su odbili evakuaciju.

Poplave su pogodile i druge dijelove Bosne i Hercegovine. Situacija je kritična na terenu Kaknja i Zenice, gdje prijeti prekid saobraćaja na magistralnom putu M-17. I područje oko Hutovog blata također je ugroženo poplavama, kao i mnogi drugi dijelovi Hercegovine.

Izlila se Drina u Semberiji
Zbog poplava otežan saobraćaj na putu M-17
U Osjeku stanje i dalje kritično
Poplave u sarajevskim naseljima Stup, Osjek i Doglodi

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak