Klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve stradanja u Prijedoru

Anadolija
Kolektivna dženaza i ispraćaj posmrtnih ostataka Prijedorčana stradalih u proteklom ratu i identifikovanih tokom ove godine obavljena je danas na stadionu Poljana u prijedorskom naselju Raškovac.

Posmrtni ostaci su ukopani na mjesnim mezarjima u Bišćanima, Kamičanima, na Skeli, u Rakovčanima, Bišćanima, Zecovima i

Jasmina Rašidović danas je sahranila strica Edina Dedića, koji je imao 23 godine kada je nestao.

"Prošle godine je pronađen na Hozić kamenu u grobnici kod Bosanskog Novog. Identifikovan je ove godine, a zadnji put sam ga vidjela kad je došao našoj kući tražiti komad pogače. Poslije smo čuli da je ranjen na Kurevu i od tada mu se izgubio svaki trag", drhtavim glasom prisjeća se Jasmina.

Jasmininu bol dijeli i Mehemed Vukelić iz Husimovaca, kod Sanskog Mosta koji je ukopao brata od tetke.

"Njega su srbočetničke snage brutalno ubile na kućnom pragu, a ubijen je još jedan brat. Sve što imam reći govore ovi tabuti iza nas. Brat mi je bio iz Bišćana i oba brata su ubijena u istom danu, a pronađeni su na Hrastovoj Glavici, jedan brat ranije, a ovaj drugi je identifikovan tek ove godine", kaže Vukelić.

Muftija bihaćki Husein efendija Makić kaže da je od 1985. do 1992. godine bio imam Čaršijske džamije i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

"Bio sam sa narodom i svjedok svih grozota koje su preživjeli Prijedorčani. Na Brdu je u jednom danu ubijeno preko 1.700 Bošnjaka i tim povodom svake godine 20. jula se u Prijedoru ili Kozarcu obavlja šehidska kolektivna dženaza, ali nažalost još je veliki broj onih koji još uvijek nisu pronađeni", kaže muftija bihaćki.

Aziz Hasanović, muftija za Hrvatsku i izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, rekao je danas da mu je čast što je prisutan u Prijedoru, te da je ovo druga velika dženaza nakon Srebrenice.

"Poslaćemo danas svima poruku, prije svega Bošnjacima, zatim susjedima, ali i međunarodnoj zajednici, koja je na neki način sudjelovala u svemu ovome od početka, a učestvuje i danas, da se malo jače uključi u afirmiranje Bosne i Hercegovine, na njenom putu u Europsku uniju", rekao je Hasanović.

Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, istakao je za AA da je ovo 20. kolektivna dženaza, a njoj je prisutvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa saradnicima, koji je rekao da njegov dolazak nosi poruku mira.

"Jedan od tužnih događaja koji se dešava u Prijedoru i došao sam da odam počast našim sugrađanima. Ja sam ovdje sa željom da svi građani Prijedora žive u miru i komšijskoj toleranciji i da se događaji koji su se desili u proteklom ratu ne treba i ne smiju više nikad da se dese. Kao ljudi moramo da vodimo računa i odmjeravamo svoje postupke i zato je uvijek dobro došla tolerancija i uvažavanje, a onda ćemo lakše zajedno graditi našu zajedničku budućnost", rekao je gradonačelnik Prijedora.

Kolektivnoj dženazi u Prijedoru je prisustvovao veliki broj građana, članova porodica ubijenih, te brojnih zvanica iz privrednog i političkog života grada Prijedora. Nakon dženaze šehidi su ukopani na mjesnim grobljima u Bišćanima, Kamičanima, Zecovima, na Skeli, Rakovčanima i Čarakovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak