Šta su bivšim vojnicima rekli državni ministri?

Radiosarajevo.ba


Državni ministri, Zlatko Lagumdžija (vanjski poslovi) i Nikola Špirić (finansije i trezor), jučer su, 20. marta, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom poručili bivšim vojnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH) da će sa preostalim bh. ministrima, danas na sjednici Vijeća, raspravljati o tome da se sredstva za isplatu penzija ovim vojnicima konačno uključe u državni budžet.

Ovi nekadašnji vojnici okupili su se jučer na Trgu Bosne i Hercegovine
gdje protestuju i odakle su bh. vlastima, uz parolu "do kada ćete nas ponižavati",uputili poruku: ili isplata penzija ili štrajk glađu.

Šta je predloženo na sastanku?

Član pregovaračkog tima s bh. vlastima te predsjednik Udruženja penzionisanih vojnika Oružanih snaga BPK Senad Hubjer ovo je potvrdio za portal Radio Sarajevo i dodao da će se sa ostalim državnim ministrima pokušati iznaći način, tj. sredstva za isplatu penzija koje ovi vojnici nisu primili nekoliko godina, a kroz smanjenja budžeta za njihove institucije.

Podsjetimo, da bi se penzionisanim vojnicima isplatilo što im se duguje od 1. marta 2010, a novac za ove namjene potrajao i u ovoj godini, potrebno je 28 miliona maraka.


Senad Hubjer

Kako nam je Hubjer rekao, predstavnici bh. vlasti jučer su ponudili svoj prijedlog: da se u budžetu za ovu godinu iznađu sredstva za isplatu u 2012, što iznosi oko 11 miliona KM, a da se ostatak upiše kao javni dug i isplati nakon jula/avgusta ove godine kada BiH očekuje 'novčani aranžman' od Međunarodnog monetarnog fonda.

Na naše pitanje, da li će vojnici pristati na ovaj prijedlog, Hubjer odgovara kako treba sačekati kraj današnje sjednice Vijeća ministara BiH. Ono što je sigurno jeste da će, ako im se ne odgovori pozitivno na zahtjeve, nakon sjednice početi štrajk glađu.

Ostaju na Trgu BiH

Budu li zadovoljni prijedlogom, ipak, i dalje će ostati na Trgu na Marijin Dvoru u Sarajevu, odakle žele pratiti dalji razvoj situacije oko prijedloga budžeta – procedure kroz državni Parlament, ali i Predsjedništvo BiH.

Uz Bevandu, Špirića i Lagumdžiju, u Vijeću ministara još su Sadik Ahmetović (sigurnost), Muhamed Ibrahimović (odbrana), Bariša Čolak (pravda), Mirko Šarović (vanjska trgovina i ekonomski odnosi), Damir Hadžić (komunikacije i promet), Damir Ljubić (ljudska prava i izbjeglice) i Sredoje Nović (civilni poslovi).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak