Šta se krije iza tajnog ugovora Vlade RS sa kineskom firmom?

6
Radiosarajevo.ba
Šta se krije iza tajnog ugovora Vlade RS sa kineskom firmom?

Sistem se sastoji od 15 bezbjednosnih čvorišta i dizajniran je za odbranu od najsloženijih cyber prijetnji, uključujući državno-sponzorisane napade. Štitit će javnu upravu i 780 institucija entitetskog i lokalnog nivoa, saopšteno je iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije bh. entiteta.

Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Rs potvrdila je da je sa kineskom kompanijom ELINC potpisan ugovor za nabavku softvera za digitalnu zaštitu. Ugovor je potpisan sa oznakom tajnosti i po o obimu, resursima i složenosti biće najveći IKT projekat u Rs. Okidač su bile američke sankcije, jer su nakon gašenja domena zvaničnih sajtova Vladi Rs ostali nedostupni zapadni licencirani programi.

Za partnera je, u skladu sa smjernicama Vlade za upravljanje krizom lanaca snabdijevanja i politički motivisanih ne-UN sankcija, izabrana kompanija ELINC, grupacije China Electronic Corporation, specijalizovani proizvođač opreme iz domena nacionalih sistema informacione sigurnosti. Projekat ima za cilj potpunu zaštitu cyber prostora Rs."

Drama u Srbiji: Ugušila majku kesom pa presudila sebi

Time je potvrđeno pisanje portala Kapital koji je prvi objavio da je sa kineskom kompanijom sklopljen ugovor u tajnosti vrijedan 57 miliona maraka. Urednik Kapitala pita zašto nije raspisan međunarodni tender, objavljen iznos ugovora i na šta se Rs obavezuje u narednih 10 godina.

"Ovaj ugovor je nastavak netransparentnog poslovanja sa kineskim kompanijama. Prije toga smo imali autoput, bolnice, investiranje kineskih firmi u elektroenergetski sektor i nijedan od toh ugovora nikad nije objavljen, osim za autoput, osim najznačajnijeg dijela koji se odnosi na finansijske uslove", rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Prema mišljenju urednika portala Pratimo tendere ključni propust je u tajnosti ugovora.

"Kroz izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu u decembru 2022.gpdine član koji se tiče izuzeća je proširen na više oblasti i time je stvoreno više mogućnosti za zloupotrebu", rekao je Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija OFAC sankcionisala je prošlog mjeseca sedam kompanija koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, među kojima je softverska kompanija Prointer.

Amerikanci su ranije kazali: 

"Svojom korupcijom i secesionističkom retorikom, Dodik nastavlja potkopavati institucije BiH i bogatiti svoju porodicu na račun naroda, dodatno ugrožavajući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama."

Do danas niko nije predočio bilo kakvu novu činjenicu koja bi na bilo koji način mogla da potkrijepi navedene optužbe, ali smo, nažalost, svjedoci činjenice da nas, kao kompanije koje u Bosni i Hercegovini plaćaju sve svoje obaveze, poreze i doprinose i redovno isplaćuju plate svojim radnicima, niko od institucija nije u stanju ili ne želi da zaštiti od propagandnog poteza vlade jedne strane države koji ima mnogo dublju pozadinu.

Moj sin nema vlasništvo ni u jednom od tih preduzeća. Prointer je postigao referentne stope da je mogao da konkuriše za najozbiljnije poslove u regionu, ali pošto smeta američkim sankcijama onda mora da bude uništen i zato su uveli sankcije", kazao je Milorad Dodik.

Zbog američkih sankcija uslijedila je preregistracija firmi i promjena vlasnika, ali sudeći prema upozorenju iz Američke ambasade u BiH i one bi se mogle naći na crnoj listi, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak