Šta se dešavalo na kolokviju u Cadenabbiji

Radiosarajevo.ba
Šta se dešavalo na kolokviju u Cadenabbiji

Obraćanjem Christiana Schwarz-Schilinga, bivšeg saveznog ministra Njemačke i bivšeg visokog predstavnika za BiH, počeo je ustavni kolokvij Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU u Cadenabbiji, Italija, saopćila je u nedjelju Fondacija Konrad Adenauer, a prenosi Fena.

Na kolokviju su prisutni predsjednici šest bh. stranaka koje sudjeluju u pregovorima o formiranju Vijeća ministara BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, poslanici Bundestaga, Evropskog parlamenta i drugi predstavnici njemačkih i EU institucija.

Direktorica Fondacije Konrad Adenauer, Sabina Woelkner, zvanično je otvorila kolokvij.

Prvi radni dan počeo je izlaganjima o očekivanjima iz Bruxellesa, o čemu su govorili Doris Pack, poslanica u Evropskom parlamentu i Jonas Jonsson, direktor odjela za zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova.

Predsjednici bh. političkih stranaka - Mladen Bosić (SDS), Zlatko Lagumdžija (SDPBiH) i Božo Ljubić (HDZ 1990) - izložili su svoje stavove o ovom pitanju.

Od predstavnika EU čula se ponovljena preporuka da se promjene u BiH trebaju dešavati korak po korak, a da prvi korak na putu BiH ka EU može biti upravo implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Niko od prisutnih učesnika nije osporio značaj i neophodnost što skorije implementacije ove presude.

Predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom otvorili su pitanje predstavljanja Hrvata u organima vlasti. Prema mišljenju Lagumdžije ovo pitanje povezano je s pronalaskom balansa između nacionalnog i građanskog koncepta.

Izneseni stavovi Paole Pampaloni, šefa odjela za BiH u Direkciji Evropske komisije za proširenje i Emine Bozkurt, članice Evropskog parlamenta, o evropskim integracijama BiH i prioritetima ustavne reforme inicirali su zanimljivu i dinamičnu diskusiju.

Komentari Dragana Čovića (HDZBiH), Milorada Dodika (SNSD) i Sulejmana Tihića (SDA) dodatno su začinili ovu diskusiju. Između ostalog, spomenuta je i problematika usvajanja evropskog zakonodavstva i načina na koji bi se ovaj proces mogao ubrzati, kako ne bi postao kamen spoticanja na evropskom putu BiH.

Fokus drugog dijela dana stavljen je na parlament i proces parlamentarnog odlučivanja. Dugogodišnje političko iskustvo  Schwarz-Schillinga i parlamentarno iskustvo Michaela Branda, poslanika njemačkog Bundestaga bili su odlična podloga za razgovor o modelima rješavanja konflikata u procesu parlamentarnog odlučivanja.

Bh. iskustva pralamentarnog djelovanja predstavio je Denis Bećirović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je govorio o složenosti procesa, komplikovanim instrumentima i različitim mogućnostima blokade u procesu odlučivanja u parlamentu, o ulozi i odgovornosti domaćih i međunarodnih aktera, te načinu rješavanja postojećih problema.

Predsjednici političkih stranaka su iskoristili pauze za neformalne razgovore i približavanje stavova o aktuelnim pitanjima, međutim nije bilo konkretnih razgovora o formiranju Vijeća ministrara, budući da to nije bilo ni predviđeno.

Tema o kojoj je postojao konsenzus je da Bosna i Hercegovina treba da uspostavi sistem vlasti koji će biti sposoban da provede evropsko zakonodavstvo.

Kroz diskusiju se provlačilo pitanje da li je i u kojoj mjeri Ustav Bosne i Hercegovine kompatibilan sa Evropskom unijom i na koji način bi se mogao postići sporazum o efikasnijem načinu postizanja dogovora. 

Dodik otišao sa sastanka u Cadenabbiji

Stranački lideri ne razgovaraju o formiranju Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak