'Šta da se priča da su Vojvodina i Sandžak države?'

Radiosarajevo.ba
'Šta da se priča da su Vojvodina i Sandžak države?'

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su stavovi i ocjene predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi i neprihvatljivi. 

'RS nije bila, nije sada, niti će ikada biti država'

Najavio je Bećirović da će uputiti posebno pismo predsjednicima svih političkih stranaka u BiH u kojem će pokušati inicirati i njihovo očitovanje u vezi s negiranjem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH: „U ovoj državi postoji razne vrste podjela među strankama, ali mislim da je krajnje vrijeme za BiH da se razjasni glavna stvar u ovoj zemlji, ko jeste za državu BiH, ko priznaje državu BiH, a ko ne priznaje državu BiH.“

„Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas država niti će ikada biti država“, ponovio je Bećirović svoj ranije izrečeni stav, dodajući da ovakvi stavovi zvaničnika Srbije predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela. 

On je podsjetio da je prošle godine s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović razgovarao o unapređenju međudržavnih odnosa, rješavanju spornih pitanja između dvije države i pokušaju uspostavljanja kvalitetnijih odnosa između dva državna parlamenta.  Po njegovim riječima, ovo što je uradio Stefanović je veliki korak unazad

'Tražim zvanično izvinjenje državi'

„Zbog toga od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH, a ako Stefanović nastavi i dalje da govori da je bh. entitet Republika Srpska država, onda želim reći da on pravi veliki rizik. Rizikuje da zvaničnici u BiH, Mađarskoj, Vojvodini, Sandžaku, nekim drugim dijelovima Evrope i svijeta počnu govoriti da su i Vojvodina i Sandžak države. Mislim da bi Stefanović trebao razmisliti i o tome“, upozorio je Bećirović, prenijela je Fena.

Naša opcija i naš izbor, istaknuo je on, nije konfrontacija, međutim ako se nastavi iskazivanje velikodržavnih apetita naspram države BiH, kazao je, „odgovorno tvrdim da u ovoj zemlji ima znanja i pameti i hrabrosti da se ova zemlja brani političkim i demokratskim sredstvima“. Osvrćući se na inicijativu SDS-a za njegovu smjenu zato što je odgovorio predsjedniku srbijanske skupštine, Bećirović je kazao da je ovo priča koja se mora razjasniti isključivo na relaciji država BiH-država Srbija. 

U toj raspravi na relaciji država BiH-država Srbija, kazao je Bećirović, pozivam sve u BiH pa čak i SDS da se ne stavljaju na stranu Stefanovića već da štite i brane interese svoje domovine BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak