Šta BiH gubi ulaskom Hrvatske u EU?

Radiosarajevo.ba
Šta BiH gubi ulaskom Hrvatske u EU?

BiH bi, nakon ulaska Hrvatske u EU, mogla izgubiti tržište na kojem godišnje zaradi 156 miliona eura, navodi se u istraživanju UNDP-a u BiH.
 
Nedim Ćatović iz Odjeljenja za regionalni ruralni razvoj UNDP-a BiH smatra skandaloznom činjenicu da na ovu opasnost niko ne upozorava privrednike u BiH.
 
"Samim tim što će Hrvatska postati članica EU, BiH će morati da ispunjava dodatne kriterije da bi njena roba mogla da uđe na teritoriju te zemlje - od zadovoljavanja kvaliteta do neke naše interne zakonske regulative koja mora da bude u skladu sa onim što EU traži. Mi trenutno to ne ispunjavamo i samim tim će naši proizvođači biti spriječeni da izvoze u Hrvatsku sve one proizvode koje trenutno ne mogu da izvoze u EU, a govorimo, recimo, o mliječnim proizvodima i o mesnim proizvodima", istakao je Ćatović u izjavi za "Radio Slobodna Evropa".
 
Prema njegovim riječima, iako je ulazak Hrvatske u EU predviđen za 2013., već polovinom 2012. godine počet će primjena zakonske regulative kojom bi izvoz BiH mogao biti zaustavljen.
 
Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozorava da će se kao problem pojaviti i granični prelazi, s obzirom da će se, prema hrvatskom prijedlogu, od momenta kada ova zemlja postane punopravna članica EU, kompletan izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla iz BiH moći vršiti samo preko graničnih prelaza Gradiška i Bijača.
 
"To će za privrednike iz BiH značiti poskupljenje troškova transporta i čekanje na granici zbog slabe opremljenosti ova dva prelaza, što će na kraju dovesti do slabljenja konkurentnosti", smatra Gavran.
 
On smatra da i dalje postoji mogućnost da se nekim dogovorom i akcijom nadležnih vlasti u BiH promijeni stanje i da bude omogućen izlazak na većem broju tačaka.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak