SSS BiH potpisao protokol o saradnji sa Vladom FBiH

Radiosarajevo.ba
SSS BiH potpisao protokol o saradnji sa Vladom FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, potpisali su u srijedu u Domu sindikata u Sarajevu, Protokol o međusobnoj suradnji.

Protokol je logičan nastavak dokumenta koji su 12. januara potpisali predstavnici SSSBiH i stranaka okupljenih oko Platforme (SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak), a potvrđuje spremnost Vlade FBiH i SSSBiH na aktivnu suradnju u oblastima kolektivnog pregovaranja, radnopravnih odnosa, socijalne politike, ekonomije i zakonodavstva.

"Potpisani Protokol regulira međusobnu suradnju i predstavlja prvi korak u rješavanju mnogih pitanja na dobrobit radnika, a samim tim i građana BiH", kazao je Bajramović.

Bajramović je dodao da je ova vlada pokazala spremnost da se uhvati ukoštac s gorućim problemima iz oblasti rada, socijalne politike i zapošljavanja.

Premijer FBiH Nermin Nikšić potvrdio je opredijeljenost Vlade FBiH da odlučno pristupi rješavanju problema. Primjer za to su i intenzivni razgovori koje predstavnici Vlade FBiH svakodnevno imaju s predstavnicima sindikata "Pretisa" i "Krivaje".

"Niko ne treba imati dilemu da će ova vlada uvažavati, na realnim osnovama, potrebe radnika i SSSBiH", rekao je Nikšić.

O odličnom i obećavajućem početku suradnje SSSBiH i Vlade FBiH svjedoči i najava premijera Nikšića da će Vlada FBiH, najvjerovatnije već na sjednici koja je zakazana za sutra, 14. aprila, usvojiti inicijativu uvrštavanja predstavnika SSSBiH u određena nadležna radna tijela Parlamenta FBiH.

"Na ovaj način, predstavnici Sindikata će biti uključeni u kreiranje zakona koji se tiču direktno radnika i njihovih potreba", pojasnio je Nikšić.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su gotovo svi ministri Vlade FBiH te na taj način potvrdili odlučnost Vlade FBiH da pristupi rješavanju nagomilanih problema u sektoru rada, zapošljavanja, ekonomije i socijalne politike.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak