Srednjoškolci debatiraju u Parlamentu

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci debatiraju u Parlamentu

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) implementira projekt „Osnaživanje timskog rada i vještina debatiranja mladih osoba - na putu do parlamenta“, u saradnji s nevladinom organizacijom „Agora“ iz Češke.

Izvršna direktorica Udruženja izbornih zavničnika u BiH Zvjezdana Dragović kazala je Feni da se projekt implementira zahvaljujući sredstvima National Endowment for Democracy (NED) i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.  

"Već godinu dana imamo ovaj projekat u kojem učestvuje 16 srednjih škola iz cijele BiH, iz oba entiteta. Oni su se tokom ovih godinu dana družili, učili smo ih kako da debatiraju. Imali su dva kruga treninga u školama i zajedničke izlete na kojima su imali priliku da se više upoznaju" kazala je Dragović.

Dodala je da su imali dva polufinalna takmičenja, a  danas se u zgradi Parlamenatarne skupštine BiH u Sarajevu održava finalno takmičenje u kojem učestvuju četiri srednje škole. To su Prva gimnazija Sarajevo, Druga gimnazija Zenica, Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ Sokolac i Gimnazija Dobrinja Sarajevo. Nakon finalnog takmičenja bit će proglašeni pobjednici.

"Danas su imali kratku prezentaciju u parlamentu, obišli su kompletan parlament, sve sale tako da je ovo jedno lijepo zajedničko druženje mladih iz oba entiteta" kazala je Dragović.

Istaknula je da je cilj projekta da nauče djecu kako da debatiraju, kako da iznose svoje mišljenje putem debata, kako da slušaju i druge argumente i „protivnike“, te izrazila nadu da će se učesnici ovog projekta družiti i poslije takmičenja.

Za pobjednike su osigurane i prigodne nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak