Sredina 2015. konačni rok za digitalni signal

Radiosarajevo.ba
Sredina 2015. konačni rok za digitalni signal

Digitalizacija signala još je jedna od neizvršenih obaveza BiH na putu ka EU. Konačni rok za prelazak na digitalni signal u BiH je 17. juni 2015, a ako se to ne desi građani BiH neće imati priliku da gledaju programe evropskih TV kuća poput Evrovizije i Evropskog prvenstva u fudbalu, a biće nemoguća i razmjena sa Euronewsom. 

Ujedno će to biti i kršenje međunarodnih obaveza, piše danasOslobođenje, prenijela je agencija Fena

Helena Mandić, direktorica sektora za emitovanje RAK-a podsjetila je da je ambicizan rok za digitalizaciju u BiH bio kraj 2011: 

"U međuvremenu, Vijeće ministara BiH formiralo je Stručnu komisiju, koja je imala zadatak da ažurira postojeći akcioni plan i odredi novi rok, što je i učinjeno. Novi rok za BiH je juni 2014, a rok koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije na svjetskom nivou je sredina 2015.“

Evidentna je spremnost relevantnih institucija da proces krene naprijed, što će, kaže Mandić, neminovno uslijediti nakon usvajanja akcionog plana od Vijeća ministara BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak