Srebreničani: Na stubu srama biće imena onih koji nisu spriječili genocid

Radiosarajevo.ba
Srebreničani: Na stubu srama biće imena onih koji nisu spriječili genocid

Srebrenička udruženja preživjelih žrtava genocida neće odustati od inicijative da se u Potočarima u blizini Memorijalnog centra podigne spomenik "Stub srama" na kojem će se naći imena onih koji nisu učinili ništa da spriječe genocid u Srebrenici, iako se za realizaciju ovog projekta čekaju potrebna finansijska sredstva.

Potpredsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić potvrdila je Feni da se udruženja i dalje zalažu za realizaciju ovog projekta te da je potrebno izraditi plan za izgradnju spomenika. 

Predsjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović kaže da je prva faza ovog projekta završena u Berlinu u julu 2010. godine, na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada su ispred Brandenburške kapije izložena 8.372 para cipela kao sjećanje na srebreničke žrtve. 

Tada je najavljeno da će od prikupljenih cipela u Potočarima biti podignut spomenik "Stub srama", u obliku slova U i N. 

Te cipele su vraćene i nalaze se u Tuzli u jednoj prostoriji. Sada se čekaju finansijska sredstva da se taj spomenik gradi - navela je Mehmedović.

Smatra da se na Stubu srama trebaju naći imena onih koji su zloupotrijebili polažaj, koji su naredili i počinili agresiju te onih koji genocid nisu spriječili. Osim Ujedinjenih nacija, na Stubu srama će se, dodaje Mehmedović, naći i imena "Carle del Ponte zbog uništavanja dokaznog materijala, kao i tužilaca koji su radili protiv onih koji su najviše oštećeni". 

Nikada nećemo odustati od toga i ako mi to ne uradimo ostaje na mlađim generacijama da to završe, poručila je Mehmedović. 

Tokom nedavnog susreta u Haagu predstavnika udruženja žrtava genocida iz BiH sa čelnicima Haškog tribunala, potpredsjednica Udruženja majke enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić izrazila je razočarenje puštanjem na slobodu generala Momčila Perišića, jer je komandna odgovornost za agresiju, a time i genocid i druge ratne zločine više nego očita. 

Hotić je tokom susreta obavijestila predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona da se u blizini Memorijalnog centra Potočari sprema podizanje stuba časti i stuba srama, te da je na njemu da pokaže svojim radom na kojem stubu će biti i njegovo ime. 

Zasad su rezervirana mjesta na oba stuba, kazala je, a na ovo je Meron odgovorio sa - 'dosta pošteno'. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak