Srbima iz BiH se ne isplati srbijanski pasoš

Radiosarajevo.ba
Srbima iz BiH se ne isplati srbijanski pasoš

Konačna riječ o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore čut će se krajem mjeseca. Međutim, nikakvih prepreka ne bi trebalo da bude. Odgovor čekaju i Srbi iz BiH koji masovno uzimaju srpski pasoš, piše Deutsche Welle.

Sve su prilike da će građanima Srbije od 1. januara i definitivno biti ukinute vize za putovanja u EU, poručuju u Evropskoj inicijativi za stabilnost. Od Evropske komisije zahtijevaju da u Bosnu i Hercegovinu odmah pošalje misiju koja će ponovo ocijeniti stanje u zemlji. BiH bi, smatraju, trebalo da bude stavljena na bijelu šengensku listu, a odmah po ispunjavanju preostalih uslova, morala bi po skraćenom postupku da bude oslobođena viznog režima.

Konačnu odluku o viznoj liberalizaciji, Vijeće ministara unutrašnjih poslova Evropske unije izglasat će 30. novembra. Do promjena, za sada bar, neće doći, kaže Alexandra Stieglmeier, direktorica projekta „Bijela schengen lista“ pri Evropskoj inicijativi za stabilnost:

„Prema onome što sam do sada čula, Srbija će od 1. januara zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom biti oslobođena viznog režima“.

Prije će BiH na Bijeli schengen, nego srpski pasoš u džep

Pozitivnu odluku evropskih zvaničnika očekuju i Srbi iz Bosne i Hercegovine koji su još prije nekoliko mjeseci u velikom broju predali zahtjeve za državljanstvo Srbije. Time bi uz 800.000 građana koji posjeduju hrvatski pasoš, i Srbi iz BiH bili oslobođeni viznog režima. Alexandra Stieglmeier komentariše:

„Proces za dobijanje državljanstva Srbije traje jednu godinu, i tek onda možete da predate zahtjev za pasoš. To znači da će Bosna i Hercegovina najvjerovatnije biti oslobođena viznog režima, prije nego što neko uopšte i dobije srpski pasoš.“

Vezano:
Bezvizni režim sredinom sljedeće godine?
Šta zna Evropa šta je bio crveni pasoš

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak