Srbija ga je uhapsila gdje ga je i ostavila

Radiosarajevo.ba
Srbija ga je uhapsila gdje ga je i ostavila

Povodom hapšenja ratnog zločinca RatkaMladića, kontaktirali smo neke od osoba koje se već godinama bave ovim slučajem i pitali za njihove reakcije. 

Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik političkog magazina 'Slobodna Bosna' je, za naš portal izjavio da je Slobodna Bosna još prije 6 mjeseci pisala o tome da se Mladić krije na imanju u blizini Zrenjanina. "Vlada Srbije ga je uhapsila tamo gdje ga je i ostavila.", bio je kratak Avdić u svojoj izjavi za RadioSarajevo.ba.

Nataša Kandić predsjednica beogradskog Centra za humanitarno pravo smatra da Srbija konačno može nastaviti svoj put ka EU. "Mladić je daleko važniji optuženik od Radovana Karadžića. S druge strane, Goran Hadžić je optuženik drugog ranga i ne može na isti način kočiti integracije Srbije u EU i NATO. Za žrtve i odnos sa BiH je, međutim, neobično važno da je Mladić uhapšen."

Arijana Saračević, novinarka FTV-a i ratna reporterka koja je upravo na putu za Beograd nam je rekla da je hapšenje Mladića samo dokaz da se to moglo uraditi i prije 15-16 godina. "Puno je manje euforije oko toga u BiH, jer su ljudi svjesni toga.", smatra Saračević Helać.

Enver Kazaz, publicista i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji se u vrijeme kada smo ga kontaktirali nalazio u Novom Sadu kaže: "Mogu vam reći da kod dijela stanovništva u Novom Sadu vlada veliko oduševljenje. Nije mi nimalo čudna koincidencija da je Mladić uhapšen baš na imanju kod Zrenjanina, čime se vojvođanima namjerava dodijeliti titula izdajnika srpstva. Očigledno je da je Tadić nakon Bramertzovog izvještaja bio primoran na ovakvu akciju. No ono što je bitno naglasiti jeste to da je Ratko Mladić, usljed moždanog udara, sada biljka, te je pitanje da li će se u Haagu moći prisjetiti svih dokumenata koji bi u cijelom slučaju inkriminirali i Srbiju. Nikakvo čudo da je Srbija to, zapravo i željela.", kaže Kazaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak