Srbi i Hrvati ipak dolaze na sjednicu PSBiH

Radiosarajevo.ba
Srbi i Hrvati ipak dolaze na sjednicu PSBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović zakazao je za četvrtak, 4. juli, nastavak sjednice Kolegija u proširenom sastavu na kojem bi se trebao postići dogovor o nastavku rada 49. sjednice ovog doma, prekinute 6. juna zbog protesta, piše Oslobodjenje.ba.

Za razliku od 25. juna kada zbog nedostatka kvoruma nije bilo moguće održati sjednicu proširenog kolegija, na ovoj se očekuje prisustvo predstavnika svih sedam članova klubova stranaka, zastupljenih u PDPSBiH, te sva tri člana rukovodstva Doma.

Garantovan dolazak

Doznajemo da je rezultat jučerašnjeg zvaničnog poziva na nastavak sjednice Kolegija dogovor predsjedavajućeg Bećirovića (SDP) i njegovog prvog zamjenika Milorada Živkovića (SNSD), kojim je garantirano da će se na zasjedanju pojaviti predstavnici iz RS-a, a u skladu s tim da će doći i predstavnici hrvatskih stranaka: HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Božo Ljubić će nazočiti sjednici proširenog kolegija. U ponedjeljak su u zgradi Parlamentarne skupštine BiH obavljene konzultacije i rečeno je da, ukoliko se postigne dogovor između Bećirovića i Živkovića, da se sjednica Kolegija mora održati u tijeku tjedna", naglasio je za Oslobođenje Veso Vegar, savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Bože Ljubića.

Sjednici proširenog kolegija koja se trebala održati 25. juna odazvala su se svega četiri člana sa pravom odlučivanja: Denis Bećirović, predsjedavajući, kao član Kolegija i predsjedavajući Kluba SDP-a Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SBB-a Mirsad Đugum, Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA, te Nermin Purić, kao član Kluba mješovitih narodnih stranaka.

Kalendar aktivnosti

U četvrtak, 4. jula, bit će održana i nova 50. sjednica proširenog kolegija Predstavničkog doma PSBiH. Predloženo je da se na ovoj sjednici razmatraju informacije o sigurnosti rada u institucijama BiH, koje su dostavljene povodom protestnih okupljanja održanih ispred zgrada institucija BiH od 5. do 7. juna.

Očekuje se i razmatranje prijedloga kalendara aktivnosti Predstavničkog doma PSBiH za period od jula do septembra ove godine. Bećirović inicira da se, zbog pauze nastale u radu Predstavničkog doma u junu, ne koriste kolektivni godišnji odmori u toku augusta. No, malo je vjerovatno da će klubovi pristati na zasjedanja u toku tog mjeseca, s obzirom na to da su do sada poslanici i delegati svake godine august koristili za godišnji odmor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak