Spriječiti politizaciju policije

Radiosarajevo.ba
Spriječiti politizaciju policije

Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traži da se on aktivnije uključi i spriječi pokušaje politizacije policije, saopćeno je danas iz te stranke.

Kad je u pitanju zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Kantona Sarajevo, na sceni su očigledne razlike u političkim stajalištima opozicije i pozicije, kao i unutrašnja politička previranja u samoj koaliciji na vlasti:

Amortizacija sindikata i NVO-a

"U ambijentu gdje je kriminal institucionaliziran putem državnog aparata, a sve pod okriljem vladajućih politika u oba entiteta, politizacija policije predstavlja opasan politički presedan koji se, svjesno i opasno, nastoji dokraja instrumentalizirati putem predloženih zakonskih rješenja iz oblasti funkcioniranja policije. A potpuno je jasno šta se krije iza ovih aktivnosti vladajućih političkih elita. 

Nakon što su ovladali medijskim prostorom, nakon što su amortizovali sindikat i nevladin sektor, nakon što su stavili pod kontrolu veći dio agencija za zaštitu zakonitosti, ostala je još samo policija koja se također mora staviti pod političku kontrolu.“ 

U ovom procesu posebno se ističe MUP KS čiji ministar nastoji na sve u upravnoj praksi dozvoljene načine pod politički uticaj staviti Upravu policije kao nezavisno i profesionalno tijelo, ocijenio je Pećanac. 

„Posljednji pokušaj jeste zaključak Vlade Kantona Sarajevo od 5. aprila 2012. da se prihvati pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP KS. Ključni segment spomenutog pravilnika odnosi se na svrstavanje cijelog MUP-a u jednu organizacionu jedinicu kojom upravlja ministar, što naravno obuhvata i organizaciono podređivanje Uprave policije i policijskog komesara. 

Osnovati agenciju za suzbijanje korupcije

Imajući to u vidu, sasvim je nebitno ko vrši ministarsku funkciju, politika stranaka na vlasti je sasvim jasna", citat je iz pisma predsjednika SDU-a Inzku. 

Treba poduzeti adekvatne mjere da bi se i u BiH institucionalno, kadrovski i materijalno osposobio nezavisni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, koji bi radio na otklanjanju sprege politike i kriminala, dodao je on koji od Inzka očekuje da poduzmete sve mjere koje Vam stoje na raspolaganju da bi došlo do implementacije ovakvog prijedloga, što bi značilo i davanje podrške pravosudnim organima u BiH da se oslobode političkog uticaja u borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije, a posebno nosilaca institucionalnog kriminala", naveo je Pećanac u pismu visokom predstavniku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak