Spriječen šverc 2000 paklica cigareta

Radiosarajevo.ba
Spriječen šverc 2000 paklica cigareta

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Regionalnom centru Tuzla spriječili su nezakonit pokušaj uvoza 2.000 paklica cigareta u Bosnu i Hercegovinu. 

Cigarete su bile obilježene akciznim markicama Kosova, a pronađene su u putničkom vozilu čiji je vlasnik državljanin Republike Srbije, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Prilikom naknadne kontrole prometa roba na putnom pravcu Šepak - Bijaljina, ovlašteni službenici UIO u saradnji sa službenicima Granične policije BiH zaustavili su pet kilometara iza graničnog prelaza Šepak vozilo marke "jugo koral 1.1", kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. 

Prilikom detaljnog pregleda vozila u njemu je pronađena skrivena roba stranog porijekla. Radilo se o cigaretama s akciznim markicama Kosova i to "eva slims" - 1.750 paklica, "ronhill white" - 250 paklica. 

Cigarete su uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora unesene u carinsko područje BiH iz Republike Srbije. Roba se nalazila skrivena u izmijenjenoj konstrukciji prednjih vrata, ispod zadnjeg sjedišta gdje je izvađena izolacija i odstranjen rezervar za gorivo kako bi se vozilo prilagodilo prenošenju robe, dok se jedan dio robe nalazio u krovu, gdje je izvađena izolacija i pomjeren tapacirung kako bi se dobilo što više prostora za robu. 

O cijelom slučaju je prethodno bio obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je dao instrukciju da se predmetna stvar procesuira pred nadležnim Osnovnim sudom u Bijeljini. 

Nadležni sud je pomenutog okrivio za prekršaj iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, te izrekao zaštitnu mjeru privremenog oduzimanja pronađenih cigareta i automobila koji je korišten za prenos cigareta. 

Okrivljeni je ujedno i povratnik u činjenju nezakonitih radnji. Protiv njega je Jedinica Granične policije Brčko 9. maja ove godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom djelu krijumčarenja iz Krivičnog zakona BiH (tada je privremeno oduzeto 3.012 paklica cigareta s akciznim markicama Srbije i Kosova), kao i za krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH. 

To je i bio razlog provođenja pomenute operativne akcije, s obzirom da su službenici Granične policije u Brčkom i službenici UIO raspolagali podacima da ista osoba koristi više vozila kako bi vršila prenos cigareta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak