'Spremni smo dočekati Novu godinu ispred Vlade FBiH'

Radiosarajevo.ba
'Spremni smo dočekati Novu godinu ispred Vlade FBiH'


Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović izjavio je danas da poljoprivrednici najavljuju mirne proteste i da su spremni dočekati Novu godinu ispred Vlade FBiH ukoliko im se ne isplate poticaji.

Muslimović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se ne poštuje sporazum koji je 6. decembra postignut između Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH i Vlade FBiH po kojem je bilo planirano da se do 13. decembra isplati oko osam miliona KM, a do Nove godine između osam i deset miliona za poticaje, što bi ukupno iznosilo od 12 do 14 miliona konvertibilnih maraka.

Muslimović je dodao da su isplaćeni samo neki poticaji, ali da nema precizne podatke o isplatama. Po informacijama s terena, kako je kazao, poljoprivrednici nisu dobili na svoje račune ta sredstva.

"Do danas se nije oglasila Vlada FBiH, niti je Štabu Civilne zaštite prenijela o trećem članu tog sporazuma koji se odnosi na to da se sredstva iz Štaba Civilne zaštite usmjere za poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete od elementarnih nepogoda“, kazao je Muslimović.

Zbog nepoštivanja sporazuma, Predsjedništvo tog saveza je, po njegovim riječima, na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo niz zaključaka koji se odnose na zahtjeve poljoprivrednika.

„Savez poljoprivrednih udruženja FBiH traži hitnu isplatu poticaja za proizvodnje za 2012. tako da se niti jedna marka ne prenese u 2013. i hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima - poljoprivrede i finansija da se utvrdi koliko je novca dosad uplaćeno u poljoprivrednu proizvodnju i inače u poljoprivredu“, kazao je koordinator tog saveza Nedžad Bićo.

Također, poljoprivrednici traže izmjenu i dopunu pravilnika za tovove, zaštitu domaće proizvodnje, osnivanje agencije za plaćanje u vezi s isplatom poticaja, izmjene zakona o zadrugama i zadružnoj reviziji, hitno osnivanje savjetodavnih tijela u Ministarstvu poljoprivrede za donošenje programa i pravilnika o poticajima, isplatu sredstava koja su obećana za naknadu šteta i da se produži rok za javni poziv u vezi  s organiskom proizvodnjom.

Muslimović tvrdi da se zbog ovih okolnosti 1.500 ljudi prestalo baviti poljoprivrednom djelatnošću, te da je evidentno smanjenje proizvodnje. Stavku od 68 miliona KM u federalnom budžetu za poljoprivrednike smatra nepravednom i kaže da je 120 miliona KM minumum ispod kojeg ne mogu ići, ali da će tražiti 188 miliona maraka.

Poljoprivrednici najavljuju mirne proteste i kažu da su spremni dočekati Novu godinu ispred zgrade Federalne vlade ukoliko im se ne isplate poticaji i prebace sredstva od civilne zaštite. Iz kantonalnih i općinskih organizacija, kako je dodao Muslimović, poljoprivrednici kažu da su spremni blokirati granične prijelaze i putne komunikcije.

Sastanak s predstavnicima Vlade FBiH Muslimović očekuje u srijedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak