Špirićijanski kalendar

Radiosarajevo.ba
Špirićijanski kalendar

Nakon što je dodao septembru još jedan dan, izjavivši da će izdavanje biometrijskih pasoša u BiH početi 31. septembra, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić jučer je na pres-konferenciji u Sarajevu napraviojoš jedan lapsus, ovoga puta pomiješavši i mjesece.

Rekao je rekao da će 1. septembra početi izdavanje biometrijskih pasoša. Što je, priznat ćemo, bilo lakše za povjerovati od toga da će se početi sa izdavanjem na nepostojeći jesenji dan.

Naime, Služba za informiranje VMBiH dala je danas pojašnjenje u vezi s ovom izjavom, navodeći da je suština Špirićevog izlaganja u vezi s tim bila da proces teče bez većih problema i da se nastoje skratiti rokovi da bi izdavanje biometrijskih pasoša počelo 1. oktobra.

Pregled dosadašnjih aktivnosti, koje je jučer usvojilo VMBiH, sadrži više desetina mjera koje su preduzeli nadležni organi u BiH, u prvom redu Ministarstvo civilnih poslova, radi uspostavljanja institucionalnog okvira za sistem identifikacionih dokumenata u BiH u skladu s evropskom regulativom.

Također, cilj je poboljšanje zakona u dijelu koji se odnosi na jedinstvene matične brojeve, lične karte, prebivalište i boravište, koji su osnov za izdavanje biometrijskih pasoša u tzv. lancu identiteta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak