Špirić tražio da sumnjiva osoba pređe granicu

Radiosarajevo.ba
Špirić tražio da sumnjiva osoba pređe granicu

Sindikat Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine,
radi zaštite pripadnika Granične policije i policijskih službenika, zaštite u smislu otklanjanja sve češćih pritisaka koji dolaze s raznih strana na policijske službenike GP za vrijeme obavljanja njihovih poslova, odlučio da javno prezentira informacije do kojih je došao. 
Hoffman je naglasio da Sindikat GPBiH očekuje da će se u ovaj predmet uključiti sve mjerodavne institucije kako bi se čitav slučaj efektivno ispitao, jer je sve vrlo provjerljivo 

Potpredsjednik Sindikata GP BiH Svevland Hoffman izjavio je da ima slučajeva u kojima se za osobe koje se nalaze u bazi potraga (osobe za kojima su sudovi raspisali potrage zbog prekršaja i kaznenih djela), potpuno nezakonito intervenira.

Policajac odbio

On je kao primjer naveo i slučaj koji se desio krajem prošle godine u kojem je zatražena nezakonita intervencija za prelazak osobe koja je u bazi potraga. Za ovu osobu, tvrdi Sindikat, intervenirao je lično ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić

"Granični prelaz na kojim se desio događaj nazvala je osoba koja je intervenirala i tražila da se pusti i da mu se omogući nesmetani prolazak, bez obzira na činjenicu s kojom je bio upoznat: ta je osoba u bazi potraga. Policijski službenik na to nije pristao i svakako da je zatražio identifikaciju osobe koja je telefonskim putem nezakonito intervenirala.

Ime te osobe je Nikola Špirić", kaže Hoffman za agenciju Fena i dodaje da su službenici granične policije, koji su čitav slučaj dokumentovali, postupili u skladu sa zakonom.


Nikola Špirić (Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba)

"Ubrzo nakon toga uslijedila je reakcija Ministarstva finansija na čijem je čelu Špirić, što je za nas iz Sindikata potpuno neshvatljivo. Ministarstvo finansija se obratilo GP sa zahtjevom da izvrši odgovarajuće identifikacije", kazao je Hoffman. 

Granična policija provjerava navode
„Postavlja se pitanje: Zašto ni šest mjeseci nakon tog događaja nisu izvršene odgovarajuće provjere i čitav slučaj nije u zakonskom smislu procesuiran?"

„Postoje svjedoci, postoje pisani tragovi, listinzi telefonskih razgovora i očekujemo da će mjerodavne institucije, bez obzira  na to o kome se radilo u ovom slučaju, primijeniti ono načelo da smo svi isti pred zakonom“, kazao je Hoffman. 

On je dodao da se očekuje sankcioniranje odgovorne osobe - u ovom slučaju Špirića – ako se pokaže da su navodi  s kojima  oni raspolažu dovoljan osnov za pokretanje kaznene odgovornosti.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Njihova glasnogovornica Sanela Dujković kazala nam je da su od medija doznali za cijelu priču, te da su u toku provjere navoda, jer Hoffman nije bio detaljan (datumi, granični prijelaz i sl.). „Drugih informacija nemamo“, zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak