Špirić: Što prije riješiti pitanje odluke 'Sejdić-finci'

Radiosarajevo.ba
Špirić: Što prije riješiti pitanje odluke 'Sejdić-finci'

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Šprić pozvao je predstavnike političkih partija u Federaciji BiH da prihvate ''konsenzualni prijedlog iz RS-a o načinu provedbe presude Sejdić - Finci i tako omoguće nastavak puta BiH  prema Evropskoj uniji''.

Izražavajući uvjerenje kako bi dogovor o načinu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci protiv BiH mogao biti napravljen koncem marta, Špirić je kazao kako bi to i deblokiralo evropski put BiH.

Vlastima BiH uputio je poziv da ne dozvole ugrožavanje vizne liberalizacije prema njenim građanima, te da se dodatno pozabave pitanjima lica koja traže azil u Njemačkoj i Švedskoj.

Potpredsjednik SNSD-a apelovao je i na odbor za penzioni sistem Narodne skupštine RS da podrži prijedlog zakona o uvođenju u sistem PIO RS-a oficira oružanih snaga BiH iz RS-a koji su stekli uvjete za penzionisanje.

''SNSD nema dovoljan broj članova u odboru, ali mislim da svi trebaju da daju svoj pristanak kako bi se ovo pitanje riješilo'', kazao je Špirić. Dodao je kako će uskoro biti riješeno i pitanje penzionisanja vojnika, pripadnika OSBiH, na način da ta rješenja budu simetrična u oba bh. entiteta.

Komentarišući jučerašnje obraćanje lidera opozicionih stranaka iz RS-a novinarima u Beogradu, Špirić je kazao da je "to bio smiješan skup'', te da mu je drago što se predstavnici SDS-a nisu tamo pojavili.

''Njihovo zazivanje predsjednika Srbije bilo je  smiješno. Srbija ima dovoljno unutrašnjih problema i ne bi je trebalo opterećivati odnosima u RS-u. I ja mislim da se Beograd jučer časno ponio i da ni na koji način ne želi da se miješa u odnose u RS-u '', istakao je Špirić.

Navodeći da „opoziciju poštuje“, poručio im je da je bila jadna poruka koju su“poslali svojim nalogodavcima iz Beograda, da postoje“.

 

„Nemoguće je ponoviti DOS (Demokratska opozicija Srbije)  iz vremena vladavine Slobodana Miloševića. Ali, uprkos tome, nije tajna da se kroz NVO sektor van BiH štampaju značke s porukom o lošem stanju u RS-u s ciljem buđenja nevladinog sektora i stvaranja nestabilnosti u RS-u“, kazao je Špirić.

 

Odbivši odgovoriti na pitanje ko su nalogodavci opozicije i na koje to nevladine organizacije u RS-u misli, Špirić je tek ustvrdio „da je SNSD ozbiljna politička partija, koja posjeduje takve informacije“.

 

„U RS-u će se stvoriti novi nevladin sektor, i ne samo u RS-u, nego i na nivou BiH s ciljem pokušaja destabilizacije vlasti", kategoričan je Špirić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak