Špirić: SDA može odmah da ispuni svoje prijetnje da će povući ministre

Radiosarajevo.ba
Špirić: SDA može odmah da ispuni svoje prijetnje da će povući ministre

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je Srni da SDA može da odmah ispuni svoju prijetnju da će povući ministre ukoliko do 16. septembra ne bude imenovan ministar bezbjednosti BiH, i da on neće pristajati na ucjene.

Špirić je naglasio da u procesu imenovanja ministra bezbjednosti i direktora agencija mora da bude ispoštovana procedura.

"Nemaju oni potrebe čekati do 16. septembra, ali trebamo postupiti u skladu sa konkursnom procedurom. Ja njih pozivam da završimo posao'', naglasio je Špirić.

On je upozorio da nije spreman da dalje radi na ovakav način.

"Dakle, ja insistiram da imenujemo ljude, jer su konkursi završeni. Nemam ništa protiv kada se kompletira dokumentacija da se imenuje ministar. Poslije toga možemo razgovarati o principima daljih imenovanja, ali ja sam protiv toga da nas svaki put neko uslovljava, makar to bio i SDA", naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je rekao da posao imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije, kao i ministra, može biti završeno ako je SDA spreman na to, ali ako se oni pripremaju na povlačenje i stvaranje konfuzije, imaće priliku i za to.

Komentarišući sporazum o etničkoj zastupljenosti u državnim organima koji je SDA danas ponudio, Špirić je upitao gdje im je bio taj sporazum kada su pet bitnih funkcija vršili Bošnjaci.

''Znaju oni dobro gdje je disproprcija, ako postoji, ali ja mislim da je ovo čista ucjena prema predsjedavajućem, a što se mene tiče, ja sam poznat da ne nasjedam na ucjene", rekao je Špirić.

On je rekao da posljednje ucjene Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i sada ova ucjena SDA znači da su se oni opredijelili na blokadu.

"Iza toga se krije priča - blokiraj sve da bi došlo do Dejtona dva. Blokiraj sve da bi ostala međunarodna zajednica kao stariji brat. Blokiraj sve da bi se čekalo nešto", izjavio je Srni Špirić.

SDA danas je najavila da će se povući iz Savjeta ministara BiH ako u zakonskom roku i na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 16. septembra ne bude imenovan ministar bezbjednosti BiH.

SDA je predložio nacrt sporazuma o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH koji bi sadržavao etničku strukturu države, utvrđenu na popisu stanovništva iz 1991. godine.


SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak