Špirić: OHR ne može blokirati izbor ministra sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Špirić: OHR ne može blokirati izbor ministra sigurnosti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić tražio da danas na dnevnom redu Vijeća ministara bude sporazum o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH koji je predložila Stranka demokratske akcije.

„Kolega Cikotić je tražio da to bude danas na dnevnom redu i dogovorili smo se da to bude na narednim sjednicama“, kazao je Špirić.

Dodao je kako ne misli da je lako doći do tog sporazuma s obzirom na to da je taj sporazum, kako je kazao, površno napisan.

„On je trebao da napravi političku pometnju, a ne da riješi probleme. Ali će me radovati ako budemo mogli brzo da se dogovorimo da taj sporazum bude izlaz iz krize. Mene lično će radovati i učinit ću sve da dam svoj doprinos“, kazao je Špirić.

Upitan da prokomentira to što su SDA i Stranka za BiH zatražile od visokog predstavnika da prekine blokadu u imenovanju ministra sigurnosti BiH, Špirić je kazao da OHR nije blokirao izbor ministra te da je „nelogično da oni koji blokiraju traže da neko drugi deblokira“.

„Moram da kažem da 15 dana niko sa mnom nije razgovarao i da sam rekao da sam spreman za 15 minuta da izvršimo sva imenovanja. Ali ako ljudi misle da je to pravi put za ovu zemlju, ja nemam ništa protiv da oni koji mogu deblokirati i deblokiraju“, kazao je Špirić.

Ali, dodao je, oni koji treba da deblokiraju jesu ministri iz reda bošnjačkog naroda, „da glasaju za izbor direktora i izbor ministra“.

„Smiješno je da se traži da deblokira neko ko nije blokirao bez obzira na ovlaštenja OHR-a. Nemam ništa protiv i neću to uopšte da komentarišem. Mislim da, što se mene tiče, to možemo završiti danas, ali zato je potrebna spremnost onih koji pišu da treba deblokirati proces“, kazao je Špirić.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak