Špirić i Pahor o staroj deviznoj štednji

Radiosarajevo.ba
Špirić i Pahor o staroj deviznoj štednji

Na poziv slovenskog premijera Boruta Pahora, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je u srijedu u službenoj posjeti Republici Sloveniji, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Pored Špirića u bosanskohercegovačkoj delegaciji bili su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i direktor Agencije za promociju stranih investicija Haris Bašić.

Dobra dosadašnja saradnja kao osnova

Predsjedavajući Špirić i premijer Pahor su ocijenili da dobri bilateralni odnosi predstavljaju solidnu osnovu za dalju izgradnju svestrane saradnje, posebno u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja i nauke.

Predsjedavajući Vijeća ministara je posebno potencirao potrebu unapređenja ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene. Špirić je pozvao premijera Pahora da ohrabri investitore iz svoje zemlje kako bi bila povećana slovenska investiciona ulaganja u razvojne projekte u BiH.

Na sastanku je dogovoreno da početkom sljedeće godine u BiH bude organizovana poslovna konferencija, uz učešće bosanskohercegovačkih i slovenskih privrednika.

Pravično rješenje u slučaju „Stara devizna štednja“

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije zemlje, kao što je pitanje stare devizne štednje. Predsjedavajući Špirić je naglasio da je neophodno u razgovorima doći do pravičnog rješenja ovog problema. Premijer Pahor je naglasio da je pitanje stare devizne štednje neophodno riješiti i sa stanovišta vraćanja povjerenja građana BiH u finansijske institucije Slovenije.

Pahor je naglasio da će problem devizne štednje preko Ljubljanske banke biti lakše riješiti kada Hrvatska i Slovenija riješe svoj granični spor.

"Slovenija najprije mora riješiti granično pitanje s Hrvatskom i vjerujem da će ubrzo doći do tog rješenja. Kad to bude riješeno, stvorit će se uvjeti i za rješenje drugih otvorenih pitanja u regiji, uključujući i Ljubljansku banku“, dodao je Pahor.

Prema Pahorovim riječima, Slovenija inzistira da se problem potraživanja štediša Ljubljanske banke Sarajevo riješi kao dio sukcesije budući da je i BiH potpisnica Sporazuma o sukcesiji svih država nasljednica, a u tom okviru pitanje stare devizne štednje rješavalo bi se posredništvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) sa sjedištem u Baselu.

Slovenija pomaže BiH na putu ka EU

Špirić se zahvalio Sloveniji za podršku koju kao članica EU daje zemljama Zapadnog Balkana, samim tim i BiH, na njenom putu ka uključenju u evropske integracione tokove. Špirić je kao posebno važno pitanje istakao liberalizaciju viznog režima za građane BiH, gdje se Slovenija izdvaja kao glavni zagovarač da se BiH omogući uslovno stavljanje na „bijelu Šengen listu“, na prijedlog poslanika Slovenije u Evropskom paralmentu Tanje Fajon.

Glede „butmirskog procesa“, Špirić je informirao predsjednika Vlade Slovenije o unutrašnjoj situaciji u BiH, te naglasio da je u BiH jedino moguća evolucija sistema, a nikako revolucionarni zahvati kada je riječ o ustavnim rješenjima. Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da BiH mora počivati na unutrašnjem dijalogu.

Slovenija je jedan od strateških partnera BiH

Špirić je razgovarao danas i sa generalnim direktorom Privredne komore Slovenije Samom Hribar Miličem. Špirić je upoznao Miliča sa komparativnim prednostima koje BiH nudi kada je riječ o mogućnostima ulaganja, sa akcentom na resurse u oblasti energije.

Istaknuta je zainteresovanost BiH za zajedničke nastupe preduzeća iz BiH i Slovenije na trećim tržištima, posebno u zemljama EU, Perzijskog zaliva i Jugoistočne Azije. Špirić je naglasio da je Slovenija jedan od strateških vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Predsjedavajući Špirić je istakao spremnost Vijeća ministara BiH da nastavi raditi na usaglašavanju sporazuma kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja između BiH i Slovenije. Naglasio je da BiH čini sve da popravi imidž kada je riječ o stranim investicijama.

Na sastanku s članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za poslove EU u Parlamentu Republike Slovenije naglašena je važnost pitanja liberalizacije viznog režima, gdje je konstantna pomoć Slovenije Bosni i Hercegovini s ciljem da se njeni građani nađu na „bijeloj Šengen listi“. Špirić je zatražio da BiH ostane u fokusu slovenske podrške na putu u evropske integracije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak