Specijalna izvjestiteljica UN-a u posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
Specijalna izvjestiteljica UN-a u posjeti BiH


Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Farida Shaheed posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 13. do 24. maja kako bi procijenila osiguravanje prava u oblasti kulture, pristup kulturnoj baštini i omogućavanje učestvovanja u kulturnom životu svim građanima, javlja Fena.

"Prava u oblasti kulture su veoma važna za podršku miru i razvoj", rekla je nezavisna specijalna izvjestiteljica koju je imenovalo UN-ovo Vijeće za ljudska prava, koje prati i izvještava o stanju prava u kulturi, naglašavajući ključnu ulogu koju imaju umjetnici i kulturne institucija u tom pogledu.

Tokom dvanestodnevne misije, specijalna izvjestiteljica će se sastati sa svim važnim akterima iz oblasti kulture, uključujući državne kulturne institucije, akademike, umjetnike, kao i predstavnike civilnog društva.

"Veselim se što ću razgovarati s vladinim i javnim dužnosnicima na državnom, entitetskom i lokalnom nivou o izazovima s kojima se susreću u provedbi prava u kulturi, kao i o dobrim praksama i njihovim postignućima", kazala je Shaheed.

Shaheed, koja je u posjeti BiH na poziv Vijeća ministara BiH, obići će Sarajevo, Mostar, Jajce, Banju Luku, Brčko i Srebrenicu. Također će posjetiti brojne spomenike, spomen-obilježja i muzeje.

Specijalna izvjestiteljica će održati konferenciju za novinare 24. maja u zgradi UN-a te podijeliti svoje preliminarne zaključke i primjedbe posjete, saopćeno je Ureda UN-a za ljudska prava. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak