Spasović: Odnosi BiH i Srbije se poboljšavaju

Radiosarajevo.ba
Spasović: Odnosi BiH i Srbije se poboljšavaju

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović ocijenio je da se odnosi Srbije i BiH poboljšavaju uprkos teškim tonovima, neodmjerenim izjavama i otvorenim pitanjima, jer, kako je naveo, život ne može da čeka da se političari o svemu dogovore.

Spasović je rekao da je u uspostavljanje i razvoj odnosa BiH sa Srbijom uloženo mnogo truda i da bi sada bilo "pravo prokletstvo" učiniti nesmotren potez kojim bi se oni pogoršali.

Ističući da je najveći uspjeh ostvaren u domenu ekonomije i kulture, Spasović je rekao da bi za odnose dvije zemlje bilo najbolje da se zatvori "stranica iz prošlosti".

"Nalazimo se u trećoj fazi naših odnosa u poslednjih osam godina, od kako su oni u punoj meri ostvareni. Početak je bio dosta težak i do danas su oni sve bolji, ali je, na žalost, došlo do određenog zastoja", rekao je Spasović, dodavši da je pozitivno to što u posljednje vrijeme ima više razmjena posjeta između Srbije i BiH.

Kada je riječ o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, Spasović je istakao da to nije donijelo nikakvu štetu, već samo doprinijelo učvršćivanju odnosa Srbije i BiH.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić je dva puta nudio isti sporazum Federaciji BiH, što bi značilo da bi poslovni ljudi iz FBiH imali isti tretman kao i oni iz RS. Ta ideja je ovdje bolje prihvaćena među poslovnim ljudima, nego među političarima", rekao je Spasović na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Međudržavni odnosi i otvorena pitanja između BiH".

On je ocijenio da je krajem prošle godine, od posjete ministra inostranih poslova Srbije Vuka Јeremića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađena Dinkića, "krenulo nešto novo u odnosima dvije zemlje", jer je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji, a pripremljen je i sporazum o saradnji u oblasti kulture i sporta.

Spasović je dodao da će ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uskoro posjetiti Beograd, te da će se do kraja ovog mjeseca sastati ministri pravde BiH i Srbije Bariša Čolak i Snežana Malović, kako bi razmotrili otvorena pitanja poput slučaja Ilije Јurišića, te podizanje optužnica u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Govoreći o slučaju "Dobrovoljačka ulica", Spasović je istakao da je sudska vlast u Srbiji potpuno nezavisna od izvršne vlasti i da se ovaj slučaj dogodio u nepovoljnom trenutku u smislu političkih odnosa dvije zemlje.

"Nadam se da će vrlo brzo ministri pravde obje zemlje naći rešenje. Nikakva upustva u vezi sa ovim slučajem nisam dobio iz svoje Vlade i sve što o tome znam je u većoj ili manjoj meri iz medija. Kada je reč o predmetu Јurišić, u toku je sudski postupka i zbog toga ne mogu davati komentare", dodao je Spasović.

Kada je riječ o imenovanju ambasadora BiH u Beogradu, Spasović je rekao da u Ministarstvo inostranih poslova Srbije još nije došla informacija o imenovanju Seada Avdića na tu poziciju, te da ne želi da prejudicira ishod.

Govoreći o problemu sukcesije imovine bivše SFRЈ, ambasdor Srbije je rekao da ima mnogo nejasnoća i konfuzija u procjenama koliko ima imovine kompanija BiH u Srbiji.

"Prema nekim procjenama, to ide do četiri milijarde KM, a prema informacijama kojima raspolaže Vlada Srbije to je znatno manje", rekao je Spasović.

Govoreći o problemu raspodjele imovine diplomatsko-konzularne mreže bivše Јugoslavije, Spasović je naglasio da to nije bilateralan problem BiH i Srbije, nego problem svih zemalja nasljednica bivše Јugoslavije.

"Najmanje problema ima na tom planu između BiH i Srbije. Više ima među drugim zemaljama. Stav Srbije je da se kompletna rapodela te imovine u inostranstvu izvrši do kraja", rekao je ambasador Srbije u BiH.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak